Szeged és környéke

2008.09.25. 22:51

Nyakunkon maradhat a német szemét

Mindszent, Balástya - Semmi esély arra, hogy a közeljövőben elszállítsák a Mindszenten és Balástyán lévő német háztartási hulladékot. Az illegálisan érkezett importszemét sorsa évek óta bizonytalan, az érintettek egymásra mutogatnak, pillanatnyilag pedig senki nem nyúlhat a bálákhoz.

Imre Péter

Ez szemétség! Az illegálisan elhelyezett német háztartási hulladékok, műanyag zacskók, flakonok, rongydarabok még mindig Mindszenten és Balástyán vannak. A kisvárosban 26, a községben 20 tonna szemét csúfítja az azóta bezárt lerakókat.

Az ügy közel két esztendeje kezdődött. Az első bálákat 2006 decemberében fedezték fel több Bács-Kiskun megyei településen. Összesen mintegy 4100 tonna érkezett – négy németországi társaságtól, illetve magánszemélytől – az országba két tartományból, Bajorországból és Baden-Württenbergből.

A hulladék elszállításáról, annak időpontjáról még mindig nem tájékoztatták az érintetteket Fotó: Tésik Attila

A hulladék elszállításáról, annak időpontjáról még mindig nem tájékoztatták az érintetteket
Fotó: Tésik Attila

Fodor Gábor akkori környezetvédelmi és vízügyi miniszter tárgyalt az érintettekkel, 1800 tonna baden-württenbergi és 225 tonna bajor szemét visszaküldéséről született megállapodás. Előbbiek teljesítettek, a maguk 3200 tonnájából 1829-et elszállítottak július 31-éig; a bajoroké még folyamatban van, az év végéig sor kerülhet rá. Viszont Mindszenten és Balástyán is baden-württenbergi hulladék pihen, mindkettő a régi szeméttelepen. Arra kerestük a választ, mégis mi lesz ezeknek a sorsa? Hevesi Tamás mindszenti jegyző ebben a témában írt levelet Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszternek.

– A hulladék elszállításáról, annak időpontjáról még mindig nem tájékoztatták hivatalunkat – közölte Hevesi. – Azt is kérdeztem: a mi 26 tonnánk benne van-e a Baden-Württenberggel aláírt szerződésben. Tudni akarjuk, hogy ha nem így van, akkor csatlakozhatunk-e még hozzá, illetve az állam miként tudná megoldani az elszállítást. Mindszentnek a 260 milliós forráshiány mellett erre nincs pénze.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a szakminisztériumot, ahol az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez irányítottak. Péczka Barnabás, a hulladékszállítási osztály vezetője nem szolgált biztató hírrel.

– A németek az importszemét ötven százalékának visszaszállítására vállaltak kötelezettséget, ezt Baden-Württenberg már teljesítette. Álláspontjuk alapján, mivel fogadóként Magyarországnak is szerepe van a történetben, a többiről nekünk kell gondoskodnunk. Ebbe nem nyugszunk bele, mert szerintünk csakis ők a felelősek: ennek a hulladéknak a behozatala engedélyköteles lett volna, de nem fordultak hozzánk kérelemmel. Pillanatnyilag nem tehetünk mást, mint várunk. Folyamatban van ugyanis a bajor visszaszállítás – napi kapcsolatban állunk velük –, miután ez megvalósul, lépünk, és visszük az ügyet európai uniós szintre, interpellációkkal, bizottsági meghallgatásokkal, diplomáciai kapcsolatok felvételével. Azt azért tudni kell, az Unió eddigi gyakorlata szerint a tagállamok ilyen esetben még nem perelték egymást.

A legrosszabb hírt a végére hagyta Péczka Barnabás: mivel a magyarországi fogadó felek ellen – épp azért, mert a szemét fogadása sem volt törvényes – büntetőeljárás folyik, a Kecskeméti Városi Bíróság bizonyítékként lefoglalta az importszemetet, köztük a mindszentit és a balástyait is. Vagyis jelenleg nem lehet elvinni, még hozzányúlni sem.

Balástyán is várnak

– Semmilyen hivatalos információt nem kaptunk az ügyről – mondta el érdeklődésünkre Ujvári László, Balástya polgármestere –, ráadásul a régi szeméttelepünket, amelyen a 20 tonna német hulladék található, már bezártuk. Remélem, nem ránk hárul az elszállítás költsége, mert erre a célra a településnek egy fillérje sincs.

Ezt írtuk a témáról

2006. december: „...most jön a hosszú hetekig, akár hónapokig eltartó vizsgálat. Amíg ezt nem zárják le, a 24 bála Mindszenten marad".

2007. október: „Mindszenten és Balástyán még ott van a német szemét. Folynak a tárgyalások a baden-württenbergi tartomány vezetőivel, s idővel Csongrád megyéből is elviszik a hulladékot – tudtuk meg Olt Boglárkától, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnökétől."

2007. november: „A mindszenti jegyzőtől, Hevesi Tamástól megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal még semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a német szemét ügyében."

2007. december: „A magyar törvény szerint a hulladék kezelésének, illetve a későbbiekben elszállításának költségeit a mindenkori tulajdonosnak, jelen esetünkben a németországi társaságoknak, magánszemélyeknek kell állniuk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!