Szeged és környéke

2008.09.11. 22:58

Összetörtek a tojások – mozaik lett belőlük

Szeged - Mint a hímes tojásra, úgy kell vigyázni szállításkor a szegedi Szutor Gabriella grafikusművész tojáshéjból metszett, faragott alkotásaira.

Munkatársunktól

Emiatt diplomáciai postaként küldte el legutóbbi kairói kiállítására is a speciális, szivaccsal bélelt egyedi dobozokat. Ám amikor kicsomagolták a műtárgyakat, minden résztvevő kővé dermedt, egyedül a művésznő nem: a 120 tojásból 40 összetört. – Annyira megrémültek, hogy őket látva nekem kellett összeszednem magam. Láttam törött tojást épp eleget, egyedül azért aggódtam, hogy kikerüljön a dobozokból egy tárlatra való – mesélt művei pusztulásáról a nemsokára ötvenedik születésnapját ünneplő művész.

A kiállításnak nagy sikere lett. A törött tojáshéjakat pedig Szutor Gabriella újjáélesztette: apróra zúzta. Ű

A csipkés tojás rutinmunka Fotó: Schmidt Andrea

A csipkés tojás rutinmunka
Fotó: Schmidt Andrea

– Mindig vágytam rá, hogy mozaikképet ragasszak, most kínálkozott rá a megfelelő alkalom. A Somogyi-könyvtár október 4-éig látható kiállításán a száz tojás mellett be is mutatok egyet – tette hozzá mosolyogva. A képek mellett újabb tojásplasztikák is születnek. Kifújva veszi meg a legalkalmasabb liba-, fácán- vagy kacsatojásokat. Két hét alatt születik egy csipkésre „áttört" remekműve, mert az rutinmunka. Egy hónap is kell azonban, hogy kikerüljön a keze alól egy újabb agyalós darab. Árait is ehhez szabja: 30 és 300 euró között.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!