Szeged és környéke

2008.09.02. 23:32

Ötezren kezdik ősztől az óvodát Szegeden - Pont elég a hely

Szeged - Szegeden az óvodai férőhelyek száma elegendő. Előfordul azonban, hogy nem ott kap a gyerek helyet, ahol a szülő szeretné, hiszen például az új lakóparkok környékén sok a kicsi, nem jut be mindenki a legközelebbi oviba.

Munkatársunktól

– Az óvodai beiratkozás nem olyan, mint az iskolai: a szülők sokszor még szeptember első hetében is változtatnak, és másik óvodába viszik a gyermeküket. Emiatt egyenlőre még nem tudunk pontos számot mondani, de körülbelül 5000 gyermek kezdi el ősztől az óvodát a városban – magyarázta Lóczi Tünde, a szegedi óvodaigazgatóság vezetője. Elmondta, az is előfordul, hogy a szülők év közben váltanak intézményt, hiszen az óvodaválasztásnál a lakhely és a munkahely közelsége a legfontosabb szempont. Szegeden szerencsére az 50 tagóvoda 4869 férőhelye kielégíti az igényeket. De ha szükséges, a 25 fős csoportlétszámot, külön engedéllyel, akár 30 főre is fel lehet emelni. Jelenleg egyetlen szegedi intézményben sincs várólista.

Az óvodáskorúak lakhelyük szerint egy adott körzethez tartoznak, de ha a szülő másik körzetbe szeretné vinni a gyermekét, és ha a választott intézményben van hely, megteheti. A halmozottan hátrányos helyzetű, hároméves kort betöltött gyerekeket kötelessége az intézményeknek soron kívül felvenni. Egyébként ötéves kortól minden kicsinek óvodába kell járnia.

Délutáni szieszta a Garam utcai óvodában. Fotó: Frank Yvette

Délutáni szieszta a Garam utcai óvodában. Fotó: Frank Yvette
Lóczi Tünde azt is elmondta, egyre több a hároméves gyermek, az anyukák ugyanis a gyes lejárta után inkább visszamennek dolgozni. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek kedvezményes óvodai ellátást biztosítanak, ha szüleik munkát vállalnak. Egy óvodás háromszori napi étkeztetése önkormányzati támogatással 312 forint.

Felújítások

Az idén összesen 62 millió forintot költött a város óvodafelújításra. A Vedres utcai intézmény épületének állagmegóvása került a legtöbbe, 8 millió forintba. A Garam utcaiban lapos tetőt cseréltek 4 millió forintért. A legtöbb intézményben átlagosan 500 ezer és 1 millió forint között végeztek karbantartó munkákat.

 Szegeden az elmúlt évhez hasonlóan 201 óvodai csoport működik. Egy óvodába átlagosan négy csoportban folyik a munka. Vannak azonban kivételek: a korábbi évekhez hasonlóan a Gedói óvodában például nyolc, a Tisza-partiban 10 csoport indult az idén.

Az elöregedett városrészekben kevesebb a gyerek, az új lakótelepeken pedig hirtelen több lett az óvodáskorú. Ezeken a városrészeken, például Makkosházon, vagy a Hunyadi téren több mint százszázalékos az intézmény kihasználtsága, nem mindig van elegendő férőhely.

Maximális kihasználtság

Csongrád megyében 22, szegeden 15 önkormányzati fenntartású bölcsőde működik. A megyében 1397, Szegeden 812 férőhely van a bölcsődékben. Az eddigi adatok alapján 1135 gyermeket írattak be.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!