Szeged és környéke

2008.09.04. 19:41

Podmaniczky drámát ír a KOGART-kiállításon

Szeged - Podmaniczky Szilárd is részt vesz a REÖK különleges drámaíró versenyén, amelynek során a régióból érkező íróknak a KOGART-kiállítás festményei nyújtják az inspirációt ahhoz, hogy egy nap alatt megalkossák műveiket.

– Évekkel ezelőtt vettem már részt ilyen versenyen – meséli Podmaniczky Szilárd. – Csakhogy ott a klasszikus szabályoknak megfelelően egy újsághírből kellett kiindulnia a versenyzőknek, és csupán egy fél délelőtt állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy megírjunk egy novellát.

A REÖK drámaíró versenyén ennél több idővel, huszonnégy órával gazdálkodhatnak a Magyarországról, Erdélyből és a Vajdaságból meghívott alkotók, viszont az írnivaló is vaskosabb, hiszen mintegy harmincoldalnyi drámaszöveget kell papírra vetniük. Ezekből a művekből másnap a régióból érkező rendezők és színészek komplett előadásokat állítanak színpadra hat-nyolc óra leforgása alatt. Az alkotók között Podmaniczky Szilárdon kívül ott lesz Hatházi András és Andrei Elek Romániából, Beszédes István és Urbán András Szerbiából, Balogh Robert és Tóth András Ernő Pécsről, valamint Benkő Imola Orsolya Szegedről. Az előadásokat a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem és az Újvidéki Művészeti Akadémia növendékei, valamint a pécsi Janus Egyetemi Színház és a Szegedi Focus Műhely színészei adják elő.

Podmaniczky Szilárd

Podmaniczky Szilárd


A rendezvény különlegessége az is, hogy A Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlat egy-egy termében látható képek nyújtják az inspirációt az íróknak, akik a képtár falai és a látogatók között alkotnak majd, másnap a klasszikus magyar festmények a színházi előadások díszleteivé válnak. – Fontosnak tartjuk a művészeti ágak közti átjárhatóságot – fejti ki a verseny és a REÖK legfőbb célját Herczeg Tamás igazgató. – A REÖK összművészeti központként nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a műfajok egymásra és a befogadókra hatva minél több alkalommal és formában találkozzanak, így jelen esetben a magyar klasszikus festészet történetét átfogó kiállítás nyújt inspirációt kortárs irodalmi és színházi alkotások számára.

Podmaniczky Szilárdnak az sem jelent újdonságot, hogy egy-egy kép szolgáljon múzsaként számára: legújabb kötetének írásaihoz is festmények adták az ihletet. A hosszú évekig Szegeden alkotó művész saját magát gyorskezű írónak tartja. – Inspirálnak az olyan helyzetek, amelyek intenzívebb alkotói jelenlétet követelnek – magyarázza. – Örülök, hogy a versenyen a megszokott, kényelmesen feszes tempómban alkothatok, nagyon várom a fesztivált.

Nyilvános előadások

A REÖK szeptember 10-én és 11-én rendezi meg drámaíró versenyét. A színpadi műveket 11-én este 6 órától a közönség is megtekintheti. A program ingyenesen látogatható, a részvételhez a korlátozott befogadóképesség miatt előzetes regisztráció szükséges a REÖK jegyirodáján.

(x)

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!