Szeged és környéke

2008.09.12. 23:47

Spárgák osuval fűszerezve

Szeged - – Ossz! Ossz! – kiáltották egymás után félszázan fehér formaruhába bújva tegnap este a Kossuth Zsuzsanna gimnázium tornatermében. Nem kártyapartiba csöppentünk bele, hanem Shihan Seiji Kanamura 8 danos kyokushin karatemester edzésébe.

Kiss Gábor Gergely

Amit pedig ossznak értettünk, az valójában osu, és egy nemzetközi üdvözlést jelent ebben a stílusban.

A késők társaiknak háttal, a fal felé fordulva térdeltek le. Egy régi magyar hagyomány, a kukoricán térdeplés hagyománya elevenedett fel bennünk. De itt nem volt tengeri. Annál több spárga és a mester szavainak áhítatos figyelése: a tornacsarnok Dojóvá vált az edzés alatt, ahol tilos beszélni. Ahogy rágózni, dohányozni és énekelni is. Fényképezni viszont valószínűleg szabad, mert a 64 éves híres Shihant többen is megörökítették kameráikkal.

A gyakorlatok közepette megállapítottuk: színes társaság a karatésoké. Volt kisfiú, nagyfiú, kislány, nagylány és idős, zöld, sárga, kék és fekete öves. Ami közös: a fegyelem. A másfél órás edzés nem is végződhetett mással, mint egy nagy közös Shihan ni arigato gosai mashitával, ami konyhanyelven egy egyszerű köszönömöt jelent.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!