Szeged és környéke

2008.09.21. 21:31

Szakadt tízezressel keresztül a városon

Szeged - Az élet úgy hozta, hogy valahol benyeltünk egy hiányos tízezrest, és a múltból megmaradt egy darab régi ezerforintosunk is. Megpróbáltunk fizetni velük.

Fekete Klára

Az élet úgy hozta, hogy valahol benyeltünk egy hiányos tízezrest, és a múltból megmaradt egy darab régi ezerforintosunk is. Megpróbáltunk fizetni velük: míg a szakadt pénzt sikerült elsütnünk, az ezrest nem fogadta el senki. De minden jó, ha a vége jó: a bankok beváltják a sérült és régi bankjegyeket.

Nagy kört tettünk Szegeden egy kissé szakadt tízezressel, valamint egy nálunk felejtődött régi ezerforintossal. Megpróbáltunk ezekkel a bankjegyekkel fizetni, és eközben azt tesztelni, hogy állnak hozzá a kereskedők a hibás pénzhez.

Először Felsővároson, egy kis élelmiszerboltban vettük elő a hiányos papírpénzt, miközben próbáltunk természetesen viselkedni. A kereskedő elvette a bankót, kisimította, maga elé tette a pénztárgépre, miközben kinyitotta a fiókot. Lebuktunk: csak a vak nem vette volna észre, hogy valami baja van a tízezresnek. Vissza is kaptuk rögvest.

A csali bankjegyek. Minden valódi: a szakadás és a régi ezres is. Fotó: Frank Yvette

A csali bankjegyek. Minden valódi: a szakadás és a régi ezres is. Fotó: Frank Yvette
Arra a kérdésre, minden esetben észreveszi-e, hogy szakadt a pénz, azt mondta a hölgy, hogy igen. A rutinmozdulatot, a bankjegy kisimítását sosem mulasztja el, és hát ilyenkor kiderül a turpisság. Persze csak abban az esetben adja vissza, ha hiányos a pénz. Amennyiben csak szakadt, nem szól semmit, hiszen meg lehet ragasztani. A régi ezres pedig azonnal kiszúrja a szemét, azt mondta, még eleinte bepróbálkoztak nála a vevők, de az utóbbi hónapokban már senki sem kísérletezett.
A hiányos papírpénzzel ezután a MediaMarktban akartunk fizetni, hiába. A pénztáros megfogta, hogy átvilágítsa, és máris meglátta a hibáját. Sajnálkozva adta vissza, mi pedig eljátszottuk, hogy mennyire meg vagyunk rémülve, és hogy nem tudtuk, sérült a pénz. Itt már nem is mertük elővenni a régi ezerforintost.

Régi ezresek

A Magyar Nemzeti Bank 2007. augusztus 31-én bevonta a 2006. április 10-e előtt kibocsátott ezerforintosokat. Tavaly szeptembertől már csak a fémcsíkkal ellátott ezres bankjegyekkel lehet fizetni. Az MNB, a kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek a bevonás után is kicserélik a 2006 előtt kiadott ezreseket, a beváltásnak egyelőre nincs határideje.

Harmadszorra a tanpostán kísérleteztünk, amikor csekket fizettünk be. Nagyon kedvesen azt közölték velünk, fáradjunk át vele a szomszédos bankfiókba, ott kicserélik. Mindezt az ügyfelektől tudják, nem hivatalos tájékoztatóból – derült ki, amikor rákérdeztünk, biztosan így van-e. Erre mérget vehet – hangzott a válasz –, a bankok beveszik, s nemcsak a szakadt pénzt, hanem a régi bankót is.

De még mielőtt megfogadtuk volna a jó tanácsot, bepróbálkoztunk a Jyskben: és megtörtént az, amire nem számítottunk, az apró figyelmetlenség. Elmaradt a rutinmozdulat, nem világították át a tízezrest, hanem egyszerűen visszaadtak belőle.

Először lelkifurdalást éreztünk. Csak akkor nyugodtunk meg, amikor bementünk az egyik OTP-fiókba, és ott azt tudakoltuk, mit tegyünk, ha hiányos bankjegyet kapunk valahol. Azt mondták, hozzuk be nyugodtan, ilyen esetben csak a pénz valódiságát vizsgálják, s ha a papírpénz 51 százaléka megvan, adnak helyette egy másikat. Vagyis valószínűleg a figyelmetlen pénztárosnő sem veszíti majd el az állását, hiszen cége ugyanígy megkaphatja a hibátlan bankót a hibásért cserébe.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!