Szeged és környéke

2008.09.21. 23:56

Szeged a leggazdagabb, Magyarcsanád megint az utolsó helyen

Szeged - A két évvel ezelőtti helyzethez képest semmi sem változott. A megye országos helyezése viszont rosszabb lett, Csongrád a 10. helyről a 11.-re csúszott vissza, ha Budapestet is beleszámítjuk.

Fekete Klára

Kétévente méri fel a GfK Hungária Piackutató Intézet az ország 3167 települését abból a szempontból, milyen az ott élők vásárlóereje, vagyis mennyire gazdagok az emberek. Gazdagnak azt a várost vagy községet nevezik, amelyikben sok a magas jövedelmű család, a többszobás lakásban élő fiatal, csatorna vezeti el a szennyvizet, és bőven van munkahely. Kicsi a vásárlóereje annak a falunak, ahol a lakosság 90 százaléka nyugdíjas, az önkormányzaton kívül pedig nincs más munkáltató. Az idei felmérés nem okozott meglepetéseket, a tanulmány megállapításai szerint Magyarországon 2006-hoz képest jelentős változások nem történtek: a szegények szegények, a gazdagok gazdagok maradtak.

Idén a megyében a top 5-öt Szeged vezeti – mint ahogy vezette 2006-ban is, a fokmérő index azonban kevesebb, 104,8 helyett 102,4 százalék. Csak összehasonlításképpen: az ország leggazdagabb településén, Budaörsön ugyanez 137,3 százalék. A sereghajtó település is ugyanaz: akárcsak 2006-ban, most is Magyarcsanád végzett az utolsó helyen, igaz, akkor 63,6-tal, ezúttal viszont még szegényebb lett: mindössze 57,9 százalékot ért el. (Országosan az utolsó a Borsod megyei Cseténye, 37,6 százalékkal.)

Szeged felülnézetből. A megyében biztosan vezet, országosan csak alig átlag feletti. Fotó: Miskolczi Róbert

Szeged felülnézetből. A megyében biztosan vezet, országosan csak alig átlag feletti. Fotó: Miskolczi Róbert
Csongrád megye a megyék rangsorában – Budapestet is beleszámítva – a tizenegyedik, míg két évvel ezelőtt még a tizedik helyen állt, az indexe 91,1 (2006-ban 91,8 százalékos volt).

A vásárlóerő mérése

Amikor vásárlóerő-indexeket készítenek a kutatók, nemcsak azt vizsgálják, hogy az adott településen élőknek mennyi az elkölthető jövedelmük, hanem egyéb szempontokat is figyelembe vesznek. A kapott mutató függ a telefonvonalak, az autók számától, attól, fiatalok vagy öregek lakják-e zömmel a települést, milyen szolgáltatóegységek találhatók helyben, hány cég ad munkát a felnőtt lakosságnak, és mennyi a munkanélküli. A magyarországi átlagos vásárlóerőt 100-zal jelölik.

Az adatok elemzésére nem vállalkozott a GfK Hungária Kft., csak a megyékre vonatkozó indexeket és a helyezéseket bocsátották rendelkezésünkre. Nekünk magunknak azonban nem nehéz azt a következtetést levonnunk, hogy nem gyarapodtunk, sőt paraszthajszálnyival rosszabb eredményeket értünk el.

A szomszédos Békés megye hátulról a harmadik legszegényebb megye, nála rosszabb helyzetben már csak Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye van. Győr-Moson-Sopron viszont tovább gazdagodott. Csongrád megyét jelenleg az északnyugat- és a közép-dunántúli megyék előzik meg, valamint még mindig eggyel előtte áll az örök rivális, Baranya.

Miért nem Deszk a leggazdagabb?

Néhány hónappal ezelőtt azt írtuk: Deszk a megye leggazdagabb települése, mivel 129 ezer forint az egy főre jutó személyi jövedelemadó. (Algyőt 20, Szegedet 33 ezer forinttal előzte meg a falu.) Ez azonban egy másik felmérés volt, amelynek során csak a befizetett szja alapján mérlegeltek. A GfK vizsgálódása viszont egyéb tényezőket is figyelembe vett, olyanokat, amelyek alapján az „élhető" jelzőt szokás rábiggyeszteni egy településre.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!