Szeged és környéke

2008.09.19. 19:54

Szegeddel barátkoznak a gólyák

Szeged - Nemcsak az egyetemi életet, a Tisza-parti várost is meg kell szokniuk a gólyáknak. A Szegedi Tudományegyetemen két hete kezdte meg tanulmányait 7584, közte az ország különböző pontjairól ide érkezett több ezer elsőéves hallgató. Budapestről nézve csendes, mátraszőlősi szemmel viszont élettel teli a napfény városa.

Kiss Gábor Gergely

Nem a legszebb arcát mutatja mostanában Szeged az embereknek. Az Anna-kúti csomópontot már július közepén feltúrták – a néhány napja tartó hideg, esős idő is nehezíti a várossal való ismerkedést. Pedig két hete több ezer gólya költözött az ország minden részéről a napfény városába, hogy egyetemi tanulmányait Szegeden folytassa, barátkozzon az új környezettel.

– Általános iskolásként, majd kilencedikesként korábban már jártam a városban. Akkor is tetszett – mondta az elsőéves Balogh Krisztián. Ennek ellenére a 19 éves törökszentmiklósi fiatalember számára Szeged szinte teljesen ismeretlen területnek bizonyult. – Nem is találtam meg a TIK-et, amikor az egyetemi eskü miatt érkeztem Szegedre – mondta a mérnök–informatikus szakon tanuló fiú. Az egyetemi könyvtárig most már gond nélkül eljut: mi is itt találkoztunk vele.

Kovács Dávid, Kovács Aranka és Nagy Norbert a Hermann Ottó kollégium tetején. Szokják Szegedet. Fotó: Miskolczi Róbert

Kovács Dávid, Kovács Aranka és Nagy Norbert a Hermann Ottó kollégium tetején.
Szokják Szegedet. Fotó: Miskolczi Róbert

– Törökszentmiklósnál fejlettebb, Pestnél nyugisabb. Pont jó – adott rövid jellemrajzot az egyetemista Szegedről. Elmondta, hogy az elmúlt három hét még nem volt elegendő arra, hogy jól feltérképezze a várost: csak Csillag téri albérlete és az egyetem között nem tévedne el. – Hol van a „lófara"? – érdeklődtünk tőle a város egyik nevezetes pontjáról. A jogi egyetem előtti területet ugyanis csak a szegediek hívják így. Krisztiánt „nem lehetett bevinni az erdőbe": elárulta, lakótársa már tavaly is itt tanult, így aztán az elmúlt hetekben kiokosította, a város nevezetességeit is fölsorolta. Az egyetemisták kultikus találkozóhelyei közül azonban csak a sörkertet látogatta meg. – Még nincs meg az új diákom, ezért nem mentem le egyik egyetemi szórakozóhelyre sem – magyarázta.

Térképpel a zsebben

A biológiát tanuló kecskeméti Kovács Dávid elmondta: az egyetemtől térképet kaptak az elsősök. Szerinte a gólyák legfeljebb a peremkerületekben jönnének zavarba. Szeged jól áttekinthető szerkezetű város.

A csend a város nagy előnye a Hermann Ottó Kollégiumban lakó budapesti Nagy Norbert szerint. Pedig a Temesvári körút a 43-as útról érkező kamionok miatt Szeged egyik legzajosabb pontja. – Budapesthez képest még ez is csöndes – mondta a programtervező–informatikus szakon most elsős fiú.

Ezzel szemben a 19 éves Kovács Aranka Stella azt emelte ki, hogy élettel teli a város. – Ha itt kimész este az utcára, találkozol emberekkel, van mozi és színház – mondta a Mátraszőlősről érkező biológushallgató. A Nógrád megyei községben mindössze 1600-an élnek – Szegeden viszont csak az egyetemisták száma több mint 30 ezer.

Beszélgetésünkkor kiderült: még egyikük sem tévedt el a Tisza-parti városban.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!