Szeged és környéke

2008.09.11. 23:50

Szegeden lesz elég izotóp a vizsgálatokhoz

Szeged - A korábbi hírekkel szemben a szegedi klinikai központban nem állnak le, de még csökkenteni sem kell az előjegyzett, illetve az egyes műtétek közben szükséges izotópos vizsgálatok számát – tudtuk meg Horváth Istvántól, a szolgáltatást végző Euromedic Diagnostics Szeged Kft. orvos igazgatójától.

Munkatársunktól

Mint megírtuk, egy hollandiai atomreaktor meghibásodása miatt – ahonnan a klinikai központ is kapja az alapanyagot – izotópellátási zavar alakult ki Európa-szerte. Eközben a másik két gyártóközpontban, a kanadai és a dél-afrikai reaktorokban karbantartási munkák folynak – így az egész világon izotóphiány várható. A magyar szakminiszter emiatt – uniós kollégáival együtt – a karbantartási munkák felgyorsítását szorgalmazza, és elrendelte a tervezhető vizsgálatok elhalasztását. Csak a sürgős vizsgálatok nem maradhatnak el.

Mivel az Euromedic Diagnostic 15 ország 174 egészségügyi központjának képalkotó diagnosztikai feladatait látja el, rendkívül jelentős a lobbiereje. Ennek köszönhetően más forrásokból sikerül a szükséges mennyiségű izotópot beszerezni – ígérte a vezető. Naponta 45-50 vizsgálatot tudnak elvégezni, szombaton pedig pluszműszakban dolgoznak, hogy a gyorsan bomló alapanyagból a lehető legtöbbet hozhassák ki. Ha az itteni igények kiszolgálása mellett marad még izotóp, a gyulai, kecskeméti és szentesi betegellátásba is besegítenek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!