Szeged és környéke

2008.09.12. 23:52

Taroltak az állatvédők

Szeged - A megyében az állatvédelemmel foglalkozó közhasznú egyesületek kapták a legtöbb pénzt a magánszemélyek adójának 1 százalékából. Két toplistás szervezetet lapjaink is támogatnak. A listát az Orpheus Országos Állatvédő Egyesület vezeti.

Fekete Klára

Helyet cserélt az Orpheus és a Tappancs. Egy évvel ezelőtt a megyében a Tappancs Állatvédő Alapítványnak ajánlották fel a legtöbben a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, közel 19 millió forint jutott az állatvédőknek. A második – értelemszerűen a 2006. évi jövedelmek 2007-es bevallását követően – az Orpheus volt 16 és fél millióval.
A 2007-es jövedelmekből viszont az Orpheust tüntette ki az adózók többsége azzal, hogy kedvezményezettként jelölték meg. Az összesítés csak a napokban készült el az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságán. Az Orpheus számlájára hamarosan átutalják az eddigi csúcsösszeget, a több mint 26 millió forintot.

Seres Zoltán, az Orpheus egyesület vezetője tőlünk tudta meg, hogy az első helyen végeztek. Örül, hiszen ez azt jelenti, hogy megérintette az embereket az a szemlélet, amelyet terjesztenek kiadványaikban, rendezvényeiken. Szerinte azért kaptak ilyen magas összeget, mert ugyan szegedi székhelyű a szervezet, de országos egyesületként működik. Mivel már két éve az Orpheus gondozza az Algyői út melletti ebrendészeti telepet, az összeg nagy részét az ottani körülmények javítására költik – válaszolta arra a kérdésre, mire fordítják a pénzt. Seres Zoltán azt mondta, érdemes megnézni a telepet: míg a kóbor állatokat még öt évvel ezelőtt elpusztították a volt sintértelepen, most gyógyítják – ivartalanítják – őket, és gazdát keresnek nekik. Tervezik, hogy nyugati mintájú állatrendőrséget hoznak létre, amihez persze megfelelő autópark is kellene.

Újra a négylábúak kapták a legtöbb felajánlást az 1 százalékokból Fotó: Schmidt Andrea

Újra a négylábúak kapták a legtöbb felajánlást az 1 százalékokból
Fotó: Schmidt Andrea

A Délmagyarország és a Délvilág által is támogatott Tappancs Alapítvány most a második helyre szorult 20 millió 175 ezer forinttal. Farkas Gabriella, az alapítvány elnöke azt mondta, azért kell különösen örülni ennek az összegnek, mert az egyre kisebb felajánlásokból jön össze. A Tappancs támogatói a kis keresetű emberek, akik 5-600 forintot kitevő 1 százalékaikat ajánlják fel az állatvédő alapítványnak (a magánszemélyek személyi jövedelemadójának 1 százaléka átlagosan 5 ezer forint). Nem nehéz helyet találni a pénznek: a menhely fenntartása, az állatorvos, a gyógyszer, az élelem egyre többe kerül.

A megyei harmadik helyezett az Újszülött Életmentő Alapítvány közel 11 millió forinttal. Kiadónk ennek a szervezetnek ajánlotta fel a 2007-es Presztízs-gála bevételét. Az APEH-től kapott információk szerint különben régiós szinten egy egészségügyi alapítvány végzett az első helyen, 107 millió forintot kapott.

Az alapítványoknak, közhasznú szervezeteknek azt követően, hogy megkapták az értesítést a felajánlott összegekről, 30 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy nincs köztartozásuk. Majd újabb 30 napon belül utalják át számukra a pénzt.

Elaltattak egy kutyát

Éppen beszélgetésünk idején kellett elaltatni egy, a Tappancs által befogadott fiatal kutyát, amelyiket a menhely környékén találtak meg, és a fél lába hiányzott. Az életmentő műtét során derült ki, hogy a válla tele volt előrehaladott rákos daganattal, ezért még az is elképzelhető, hogy fájdalmában rágta le a saját lábát. Leírhatatlan, milyen szenvedéseken mehetett keresztül a szerencsétlen állat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!