Szeged és környéke

2008.09.09. 21:11

Több cigi kerül vámoskézre

Csongrád megye - Egyre több csempészcigarettát sikerül lefülelniük a vámosoknak Csongrád megyében. Amíg tavaly augusztus 30-áig húsz és fél ezer, idén már 32 ezer karton füstölnivaló került a kezükre.

Kiss Gábor Gergely

Sokba kerül a dohánycsempészeknek, ha valamelyik határátkelőn vagy hazánk területén lebuknak. Ennek ellenére évről évre növekszik az illegális forgalomban lefoglalt cigaretta mennyisége.

– Tavaly augusztus végéig 65 millió forint értékben húsz és fél ezer karton, míg idén ugyanebben az intervallumban 32 ezer karton cigarettát foglaltunk le 132,5 millió forint értékben Csongrád megyében – mondta Bácsi Attila, a regionális vámparancsnokság szóvivője. A cigarettacsempészettel kapcsolatban elmondható: a skála a néhánytól a több ezer kartonig terjed.

Évről évre növekszik az illegális forgalomban lefoglalt cigaretta mennyisége. Illusztráció: Frank Yvette

Évről évre növekszik az illegális forgalomban lefoglalt cigaretta mennyisége.
Illusztráció: Frank Yvette

– Az elkövetők kisebb része megélhetési bűnöző, nagyobb hányaduk az Európai Unióban dolgozik, aki az ottani magas ár miatt saját szükségletét próbálja így kielégíteni. A harmadik kör a szervezett bűnözőké: szállítmányozó cégek bevonásával, nagy tételben próbálják becsempészni a cigarettát. A felderítési mutatók tavalyhoz képest növekedtek – mesélte Bácsi Attila.

Viszont kevesebb jármű került a vámosok birtokába. 2006. június 1-jétől jövedéki eljárást is indítanak az adóköteles termékek csempészei ellen, s ha ezt nem tudja vagy nem akarja megfizetni a sofőr, kocsiját lefoglalják, a cigicsempészésre átalakított járműveket pedig azonnal elkobozzák. Tavaly augusztus végéig a román határszakaszon 154, a szerb határszakaszon 359 gépjárművet foglaltak le. Idén Nagylaknál 84, Röszkén 107 darab járműtől kellett megválnia tulajdonosának.

És hogy miért korlátozzák a szintén uniós Romániából behozott cigaretta mennyiségét? – Romániában a jövedéki adó mértéke elmarad az uniós átlagtól, de jelentős a különbség a Magyarországon alkalmazott adótételekhez képest is. Az adó meghatározott szintű emelésével kapcsolatban 2009. december 31-éig kell intézkedni Romániában. Addig a vám- és pénzügyőrség a mennyiségi korlátozások betartása érdekében a belső határszakaszon jövedéki ellenőrzést végez – beszélt a sajtószóvivő.

Kevesebbet szívunk

Ismét emelték a dohánytermékek jövedéki adóját szeptember 1-jétől Magyarországon. Bár mindegyik gyártó maga dönti el, hogy az adóteher növekedését milyen mértékben érvényesíti – szakértők szerint 10-20 forinttal emelkedhet egy doboz cigi ára. Az utóbbi években Magyarországon általános jelenség a cigarettafogyasztás csökkenése. Amíg 1990-ben mintegy 26 milliárd szál cigaretta fogyott, tavaly a legális belföldi forgalomban már csak 16,5 milliárd szálat vásároltak.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!