Szeged és környéke

2008.11.30. 19:05

Idén is kell az adóelőleg

Szeged - Közeledik december 20., amely fontos dátum az adózók számára. Az adózók meghatározott körének ugyanis adóelőleget kell fizetnie, sőt bizonyos esetekben a befizetett előlegeket az év végén a várható adó összegére ki kell egészíteniük.

Munkatársunktól

Az úgynevezett adóelőleg-feltöltési kötelezettség 2008-ban a társasági adóelőleg, az egyszerűsített vállalkozói adóelőleg, valamint a társas vállalkozásokat terhelő különadó-előleg, illetve hitelintézeti járadék előlege esetében áll fenn.

A feltöltési kötelezettség a társasági adó alanyai közül azokat a kettős könyvvitelt vezető, belföldi illetőségű adózókat és külföldi vállalkozókat terheli, akiknek adóelőleget kellett bevallaniuk, és a megelőző adóévben az éves szinten számított árbevételük meghaladta az 50 millió forintot. Ezt a kötelezettséget december 20-áig kell teljesíteniük.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) valamennyi alanyának ugyancsak december 20-áig kell kiegészítenie az adóelőleget. Aki nem teszi meg, mulasztási bírsággal sújtható. A feltöltési kötelezettséget az éves várható adó 100 százalékára kell teljesíteni, de mulasztási bírság csak a 90 százalék alatti teljesítés esetén szabható ki. A mulasztási bírság alapja a befizetett adóelőleg és a fizetendő adó 90 százalékának különbözete, mértéke legfeljebb a bírságalap 20 százaléka. A mulasztás jogkövetkezménye azt az adóalanyt is terheli, aki a határidőt akár csak 1-2 nappal kési el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!