Szeged és környéke

2008.11.13. 22:10

Melegek, gárdisták és Mick Jagger a REÖK-ben

A XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállításon a 2007-es év azon emlékezetes figurái, pillanatai, eseményei köszönnek vissza, amelyekre érdemes újra felkapni a fejünket.

A XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Nemzeti Múzeumból indult útjára, az utolsó állomás Szeged. A REÖK már második alkalommal biztosít teret az elmúlt év legjobb sajtófotóinak. A tárlaton képeket láthatunk az olimpiára készülő Pekingről, tibeti emberekről, a bezárásra ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetről, Kossuth téri kordonbontásról, a Magyar Gárda eskütételéről, a függetlenségéért küzdő Koszovóról, a 4-es metró építéséről, Talmácsi Gábor motoros világbajnok győzelméről. Száz és száz képet mutat be a tárlat a máról, ami már történelem, de érdemes visszanézni.

Számos népszerű személyiség portréját is megtekinthetik az érdeklődők, úgy mint: az LGT tagjai, Jirí Menzel, Umberto Eco, Parti Nagy Lajos, Medveczky Ilona, a Korda–Balázs páros vagy éppen Mick Jagger.

A Megvert meleg pár című felvétel bejárta a világsajtót, és több díjat begyűjtött. Fotó: Szigetváry Zsolt

A Megvert meleg pár című felvétel bejárta a világsajtót, és több díjat begyűjtött. Fotó: Szigetváry Zsolt
– A képek szembesítenek a mai magyar valósággal is: az idősebb korosztály számára alkalmat adnak arra, hogy szembenézzen sorsa alakulásának személyes felelősségével, a fiataloknak élményszerű történelemórát jelenthet 2007-ről – mondja Herczeg Tamás, az intézmény igazgatója. – Más módon gondolkodtat el, mint egy festészeti tárlat: a fotóművészet eszközeivel beszélgetésre ösztönöz, tükröt tart.

A sajtófotó-kiállítás kísérőtárlata, Az esélyegyenlőség jegyében címmel szívszorító, furcsa módon mégis örömteli pillanatokat ábrázoló fotókat mutat, hiszen a Baltazár Színház értelmi fogyatékos színészeinek, a 2004-es nyári és téli paralimpiai játékokon a győzelemért küzdő sportolóknak és a budapesti Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon lakóinak pillanatait láthatjuk.

Napfény költözik a REÖK-be

A fagyos napokat is könnyű átvészelni a Napfényes Afrika sorozat REÖK-ben rendezendő programjaival. November 19-én 18 órától afrikai diákokkal rendeznek beszélgetést a forró kontinensről, november 22-én 10.30-tól óvodásoknak és alsó tagozatosoknak, 14-től felsősöknek tartanak foglalkozást, melyen afrikai mesékkel, zenével, művészettel ismerkedhetnek. November 26-án rítusokról szóló kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt a látogatók, november 29-én pedig középiskolásoknak és felnőtteknek tartanak foglalkozásokat. A programot táncház zárja.

(X)

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!