Szeged és környéke

2008.11.20. 15:25

Negyven verés után kérnek segítséget

Szeged - Külön törvény szabályozná a távoltartást, a hangsúly a családon belüli erőszak megelőzésén van – a parlament szerdán kezdte meg az általános vitát a törvényjavaslatról.

Munkatársunktól

A tervezetet Magyar Bálint és Sándor Klára SZDSZ-es országgyűlési képviselő dolgozta ki. Utóbbi szegedi sajtótájékoztatóján elmondta: az osztrák modellt vették alapul, Ausztriában ugyanis az intézkedő rendőr a helyszínen, azonnal elrendelheti a távoltartást tíz napra. Nálunk a javaslat szerint 72 órára. Magyarországon van távoltartási törvény, de hatástalan. Jelenleg bírósági döntés kell ahhoz, hogy a bántalmazó ne mehessen áldozata közelébe. Átlagosan hat hónap alatt születik meg a döntés. Az új törvény viszont határidőt szabna a bíróságok számára is, három nap alatt dönteniük kellene, hogy meghosszabbíthatják-e a tiltást 10-30 napra, vagy indítanak-e más eljárást is. A törvény – ha a parlament elfogadja – július 1-jétől lesz hatályos. Magyarországon a bántalmazottak jogi, egészségügyi ellátása átlagban évente 400 millió euróba kerül. Számítások szerint az áldozatok a negyvenedik verés után kérnek segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!