Szeged és környéke

2008.11.05. 19:35

Sok nőtársunk bukik az uniformisra

Szeged - Bátornak, erősnek tűnik, aki meg tudja védeni a nőt és a gyermekeit, sorolják a nők az érveket: miért vonzza őket az uniformis a férfin. A szexológus szerint az egyenruha hatalmat, tekintélyt jelképez.

Farkas Judit

Ám a csodáló pillantásokat a mindennapokban nem követik tettek, derült ki rendőrt és tűzoltót kérdezve: egyikük sem egyenruhában találta meg a párját.

Rendőr, katona, tűzoltó, hófehér tengerésztiszti gúnya – csodáló pillantások kísérik az egyenruhásokat, legalábbis a közhiedelem szerint. Utánajártunk, legenda-e, hogy sok nőtársunk „bukik" az uniformisra – vagy valóban annyira vonzó lenne az egyenruha? És mit tapasztal a másik fél? Csakugyan a lábai előtt hevernek a nők, amint felhúzza a hivatását jelképező öltözetet?

Felcsillan a szeme

– Az egyenruha elkötelezettséget, komolyságot sugall – indokolta meg a 45 éves Szalóki Anita, férjes asszony létére miért akad meg a szeme egy-egy jóvágású rendőrjárőrön.

Pölhe Árpád hadnagy párja, Kerekes Nóra Eszter úgy véli: az uniformis elegáns, és jó rá nézni. Fotó: Miskolczi Róbert

Pölhe Árpád hadnagy párja, Kerekes Nóra Eszter úgy véli:
az uniformis elegáns, és jó rá nézni. Fotó: Miskolczi Róbert

– Ha egy nő egy egyenruhás férfira néz, akkor valahol tudat alatt mozgolódik benne, hogy bátor, erős, meg tudja védeni a nőt és a gyermekeit – vélte Hadasi Anett, a 24 éves bölcsészhallgató. A 28 éves Veres Barbara pedig bevallotta: ha uniformist lát, bizony felcsillan a szeme. Bár ő nem gyárt e vonzalom mellé elméleteket, egyszerűen tetszik neki az elegáns öltözet. Tízből nyolc megkérdezett hölgy az uniformis mellett tette le a voksát – ami, mint mondták, a kevésbé jóképű lovagokhoz is hozzátesz némi pluszt.

Büntessen, biztos úr!

Beliczay doktornő úgy tapasztalta a praxisában, hogy nem csak a szexuális fantáziákban bukkan fel gyakran az egyenruha. A szexuális szerepjátékokban gyakori kívánság a nők részéről: öltsön a kedves uniformist, legyen egy pásztoróra erejéig szigorú rendőr, kemény katona. Ám ennek igaz a fordítottja is – a férfiak is sokszor kérik párjuktól, öltözzön szexis ápolónőnek, doktornőnek vagy éppen diáklánynak.

– A tekintélyt parancsoló, férfiasnak vélt külső, viselkedés az, ami vonzza a nőket az egyenruhában – foglalta össze Beliczay Zsuzsa pszichiáter-szexológus, miért lesték már nagyanyáink is a bakákat, kakastollas csendőröket. Na és az egyenruhás hivatások biztos megélhetést jelentettek annak idején. A szakember szerint hatalmat, tekintélyt is jelképez az egyes szakmákhoz tartozó öltözet: a rendőr, a katona, a pilóta olyan férfi képzetét kelti, aki kézben tartja a helyzetet, parancsokat ad. Márpedig a női és férfi szerepek összemosódása mellett a nők még mindig elvárják, hogy felnézhessenek a párjukra.

Rendőrök és tűzoltók

Tolakodó hölgyek hada ennek ellenére nem nehezíti egyenruhásaink munkáját, derült ki. Tengerésztisztet bajosan találtunk volna Szegeden, de kérdeztünk rendőrt és tűzoltót – a mindennapokban velük találkozunk legtöbbet. Vad Róbert százados az egyenruha több évszázados tekintélyére vezeti vissza az elismerő női tekinteteket. – A külvilág azt látja, hogy aki felveheti a rendőri egyenruhát, megfelel bizonyos személyi követelményeknek. Pszichológiai alkalmasság, büntetlen előélet – sorolta. Az uniformis tehát értéket képvisel. De ő maga nemhogy nem használja ki a csodálatot, jobbára észre sem veszi. – Nem szoktam ilyesmin rágódni, nem könnyű eldönteni, mikor szól a vonzalom a ruhának. Fogalmam sincs, alakult-e már ki emiatt kapcsolatom – ismerte be. A barátnőjével mindenesetre civilben ismerkedett meg.

Nagyon kedvesek, de messziről

Ha tűzoltóról van szó, a rajongás leginkább távoli, de hát bajos is lenne szerelmet vallani egy égő társasház oltása közben. Pölhe Árpád hadnagy, a Szegedi Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnok-helyettese úgy tapasztalta: a tűzoltó-egyenruhának van egyfajta megközelíthetetlen arculata, bár férfiak és nők egyaránt sokkal jobban megbíznak bennük, mint az átlagemberekben.

– A hölgyek mindig nagyon kedvesek, de messziről. Amikor szóba elegyedhetnének velünk, megszeppennek – mesélte: olyannyira, hogy egyetlen példát sem tudott felhozni a kollégái közül, aki szolgálatban ismerte meg a kedvesét. Párjának, Kerekes Nóra Eszternek azonban – bár ők is civilben találkoztak – mindig is tetszett az uniformis. – Elegáns, egységet sugall, jó rájuk nézni – utalt a tűzoltók ünnepi díszegyenruhájára Nóra, aki az esküvőjüket is tűzoltóautón, díszbe öltözött kollégák körében képzeli el. A koszorúslány természetesen ötéves kislányuk, Anna lenne – aki aligha illetődik meg egy csapat szépen öltözött lánglovagtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!