Szeged és környéke

2008.11.03. 20:24

Táskává alakítható kabát, extra vékony porszívó a TIK-ben

Szeged - Fiatal és érett formatervező művészek 67 alkotását nézhetik meg az érdeklődők november 15-éig a TIK-ben, a Formatúra vándorkiállításon.

Bobkó Anna

Táskává alakítható kabátot, extra vékony porszívót és különleges papírból készült ékszereket is láthatunk november 15-éig a Formatúra vándorkiállításon a TIK-ben. A különleges tárgyak, eszközök és megvalósításra váró ötletek az elmúlt öt év Magyar Formatervezési díjas alkotásai, termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriákban.

– A dizájn jelen van az élet minden területén, az öltözködéstől kezdve a orvosi műszereken át egészen a gépekig. A formatervezők feladata az, hogy becsomagolják, amit a gyártók megterveznek. Ezáltal elfogadhatóbbá teszik a használati tárgyakat – hallottuk Majcher Barbarától, a Magyar Szabadalmi Hivatal Magyar Formatervezési Tanács irodájának főtanácsosától, aki néhány példát is említett: a Fiat Puntót olyan jól sikerült „becsomagolni" a dizájnereknek, hogy a műszaki szempontból nem a verdák királyának számító gépjárművet sokszorosan az év autójának választották. De a konyhai kiegészítőknél is sokat számít a kinézet. Hiszen attól függ, melyiket tesszük a kosarunkba, hogy melyik illik leginkább lakásunkhoz, melyik külleme tetszik a legjobban.

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba
– A Magyar Formatervezési Tanács egy felmérést készített, melynek az volt a célja, hogy megállapítsák, a magyar emberek mit vesznek figyelembe egy termék vásárlásakor. Kiderült, az ár és a minőség után a dizájn a legfontosabb számukra – magyarázta a főtanácsos, akitől azt is megtudtuk: a magyar formatervezők a járműiparban és az orvosi műszerek területén alkotnak jelentőset.

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba
Trendpróféciák

A holland Trend Union a világ legnagyobb trendelőrejelző cége. Vezetője, Li Edelkoort hatalmas pénzt kaszál abból, hogy munkatársai előadásokat tartanak a világ minden részén – többek között októberben Budapesten jártak – az elkövetkezendő időszak stílusirányzatairól. A vállalat minden évben két programot állít össze az általa jósolt trendekről, és évente egyszer kiadja a Trend Bookot, ami szintén az elkövetkezendő időszak stílusirányzatairól szól, s amely a dizájnerek bibliája.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!