Szeged és környéke

2008.11.25. 22:23

Tíz százalék távhődíjemelés Szegeden

Szeged - Közel 10 százalékkal emelkedik a távhő és 7 százalékkal a szemétszállítás díja január elsejétől Szegeden. A többi tarifa a tavaly elfogadott mértékben növekszik. Az ellenzék szerint a kormánypárti többség drasztikus közszolgálati és közüzemidíj-emelést táblázott be a három évre előre elfogadott tarifacsomaggal.

Szabó C. Szilárd

Az országban egyedülálló módon tavaly három évre előre, 2010-ig határozta meg a szegedi közgyűlés a közszolgálati és közüzemi tarifákat: a tömegközlekedés és a parkolás, valamint az ivóvíz és a szennyvízelvezetés árát, de döntött a temetkezési és kéményseprési díjakról is. Akkor még sehol sem volt a pénzügyi világválság. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármestert arról kérdeztük, tarthatók-e a tavaly elfogadott díjemelések.

– A tarifák többsége tartható. Így 2009-ben a tömegközlekedés átlagban 7, a parkolás 10, a csatornadíj 7,75 százalékkal emelkedik. A temetkezési szolgáltatás és a kéményseprés díjai 4,8 százalékkal nőnek január elsejétől – mondta az alpolgármester. Nem volt benne a hároméves tarifacsomagban a távhőszolgáltatás díja, mert az alapvetően a gáz árától függ. Idén négy alkalommal volt összesen mintegy 30 százalékos gázáremelés Magyarországon – hangsúlyozta Szentgyörgyi –, Szegeden azonban a gázhőmotorok költségcsökkentő hatása, valamint a szabadpiacról relatívan olcsóbban beszerzett gáz miatt csak 9,8 százalékos távhődíj-emelkedés lesz január elsejétől.

A távhődíjemelés sokkolhatja a panellakókat. Illusztráció: Karnok Csaba

A távhődíjemelés sokkolhatja a panellakókat.
Illusztráció: Karnok Csaba

Bár lapunkban tavaly három évre előre megírtuk a szemétszállítás díját a közgyűlési előterjesztés alapján, az alpolgármester elmondásából most kiderült: a szemétszállításnál nem hagyták jóvá 2010-ig a díjemelés mértékét, csupán árelőirányzatot fogalmaztak meg. A politikus szerint a hulladékgazdálkodási törvény nem is teszi lehetővé, hogy három évre előre meghatározzák a tarifát. Így a lapunkban tavaly megírt 4,8 százalék helyett 6,7 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja 2009-ben.

A közgyűlés december 12-én tárgyalja a jövő évi városi költségvetési koncepciót. Szentgyörgyi Pál szerint a 2009-es költségvetés egyszerre lesz a megszorítások és a fejlesztések büdzséje. – Miközben jelentős uniós beruházások lesznek a városban, azokat a fejlesztéseket (útépítések, intézményi karbantartások) nem tudjuk majd finanszírozni, amelyek csak saját erőből valósíthatók meg – mondta az alpolgármester.

Ellenzéki vélemény

A kormánypárti többség tavaly drasztikus közszolgálati és közüzemidíj-emelést táblázott be a három évre előre elfogadott tarifacsomaggal, ami véleményünk szerint nem szakmai, hanem politikai döntés volt – hangsúlyozta Gyimesi László önkormányzati képviselő. A Fidesz szegedi elnöke még nem kapta meg a december 12-i közgyűlés előterjesztéseit, de el tudja képzelni, hogy a városvezetés felülírja korábbi döntését, s még nagyobbat emel a díjakon. Gyimesi szerint ha ez történik, akkor azért Botka László polgármesternek vállalnia kell a felelősséget, mert – mint fogalmazott – nincs két Botka László, és a polgármester-országgyűlési képviselő 6 éve támogatja azt a kormányt, amely jórészt felelős a kialakult válsághelyzetért.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!