Szeged és környéke

2008.11.17. 21:26

Új városrész a Pick-torony árnyékában

Szeged - Tíz évvel ezelőtt még csak az elhagyott Zalka Máté laktanya, a Fodor szakközépiskola, a Pick, valamint a műjégpálya árválkodott a Szabadkai út két oldalán. A terület a világ végének számított.

Fekete Klára

Mára társasházak, székházak – köztük lapunké is –, valamint bevásárlóközpont épült. A fejlesztések a Kálvária sugárút és a Horgosi út felé tovább folytatódhatnak.

A Szabadkai út két oldalán új városrész született az elmúlt 5 évben. Ez a városrész szemlátomást tovább terjeszkedik: teljes egészében benépesül a Móravárosi körút Kálvária sugárútig tartó szakasza, de van fantázia a másik oldalon, a Horgosi út mentén fekvő telkekben is.

Nem volt ez mindig így, hiszen a terület fejlődése csak 2003-ban lódult meg: ekkor készült el a Vadaspark lakópark rendezési terve a volt laktanya helyén, az állatkert szomszédságában.

Iparövezet volt – lakóparkká, szabadidő- és kereskedelmi központtá fejlődött Szeged déli kapuja. Fotó: Karnok Csaba

Iparövezet volt – lakóparkká, szabadidő- és kereskedelmi központtá
fejlődött Szeged déli kapuja. Fotó: Karnok Csaba

Lobozár József beruházótól, a Real Hungary Zrt. értékesítési vezetőjétől tudjuk, napjainkig 23 magánházat és 446 társasházi lakást adtak át, idén pedig elkezdték annak a 112 lakásnak az építését is, amelyekkel egy-két éven belül befejeződik a projekt. Mintegy ezren költöztek az új városrészbe.

Új fejezet a Délmagyarnál is

A Délmagyarország új, 3500 négyzetméteres, Szabadkai úti Sajtóházát 2006 tavaszán avatta, az épület – amelyben a szerkesztőség, a kiadó és a nyomda végre összebútorozhatott – másfél milliárd forintba került. De a nyomda csak két év elteltével, idén ősszel készült el. A beruházás értéke 3 milliárd forint.

Az iparövezet következő új lakója a Főszer Electric Zrt. volt, a társaság új székházát és üzemét – a lakópark előtt, szintén a volt honvédségi telken – 2005-ben avatták. Arra a kérdésre, miért ide költöztették a céget, Lakatos Jenő vezérigazgató azt válaszolta: a telekvásárláskor fontos szempont volt, milyen célokra szeretnék hasznosítani. Mivel logisztikai fejlesztésben is gondolkodtak, döntő érv volt, hogy szemben, a Horgosi út mellett megvásárolhattak egy másik telket is – raktáraknak és sportlétesítménynek.

Úgy tervezték, ezen az őszön már át is adják a sportcentrumot, de közbeszólt a válság. Az épület 90 százalékban kész, vannak teniszpályák, amelyek már fogadják a látogatókat, de a befejezésre várni kell. Innen a Horgosi úton a Hattyasra vezető útig haladva magántulajdonban lévő telkek vannak – mondta Sz. Fehér Éva városi főépítész. Olyan jellegű beruházást azonban itt nem terveznek a tulajdonosok, amelyek miatt a tervtanácsot össze kellene hívni – tette hozzá. Amit a járókelő ma láthat, az kamionparkoló, kertészet és üres telek.

Lakások és üzletek között válogathatunk. Fotó: Karnok Csaba

Lakások és üzletek között válogathatunk.
Fotó: Karnok Csaba

A Szabadkai úttól a Kálvária sugárútig terjeszkedő területen is történhetnek még szembeszökő változások, ha kiderül, megépülhet-e a Plusnál a buszport és a rendezvénycsarnok. Úgy tudjuk, ez napokon belül eldől. De van már Napfény Park, vannak körforgalmak, s hamarosan egy újabb áruház nyitja meg kapuit. A Cserepes sori piac is dizájnosodik. A főépítész azt mondta: hivatalosan „központi vegyes" a besorolása annak az ingatlannak, amit lapunkban Cserepes sori cigánytelepnek nevezünk rendszeresen. Tény, hogy a telekkel a városnak nincsenek tervei, hiszen a lakók döntő hányada nem bérlő, hanem tulajdonos, így minden rajtuk áll azzal kapcsolatban, hogyan tovább.

Tájkép 1998-ból

Hogy mi volt itt tíz évvel ezelőtt? Mindössze a Pick 1976-ban átadott irodaháza, üzeme és szárítótornya, az 1978-ban épült Fodor József élelmiszer-ipari szakközépiskola, az 1985-ben létesített, majd 1995-ben fedetté átalakított műjégpálya, valamint az elhagyott Zalka Máté laktanya – Gyenes Kálmán archív felvételén éppen bontják. Szeged déli kapuja elég barátságtalanul fogadta az ide érkezőket.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!