Szeged és környéke

2008.11.06. 20:27

Virágzik az orgona Szegeden

Szeged - Az ősz minden szépségét nekünk ajándékozza idén a természet! Az október végi, november eleji vénasszonyok nyarának aranyló napfényében pompázó zöldek, sárgák és barnák kavalkádjában a tavasz és a nyár rikító színei is fölvillannak – külön jutalomként.

Újszászi Ilona

Orgonalila varázsol májusi hangulatot az idei november elején a szegedi Mérey utca egyik udvarában. Az ötven éve épült házak ölelte tér szélcsendes sarkában burjánzó orgonabokor csúcsain rozsdásodik a májusban volt orgonavirágzat, miközben vadul lilulnak az új virágfürtök is. Márpedig ha orgona, akkor „májusi feeling" – buja illatokkal és ragacsos slágerekkel. Máris hallani vélem: „Szeretnék május éjszakáján letépni minden orgonát! / S mikor ölel az édes álom, díszítni véle kis szobád! / S mikor szíved az üdvre dobban, szeretnék mézet lopni onnan. / Csókolni édes ajkadat... Minden hiába, nem szabad!..."

A liliomfák is kirügyeztek a novemberi melegben. Fotó: Frank Yvette

A liliomfák is kirügyeztek a novemberi melegben.
Fotó: Frank Yvette

De itt és most nem csupán az orgona virágzik. Duzzadnak bimbói, majd néhány langymeleg nap után a Széchenyi és a Rerrich Béla tér liliomfái (melyeket sokan csak tulipánfaként emlegetnek) rózsaszín virágfelhővé robbannak. Mert az idei novemberen nemcsak a késő tavaszias liláknak, hanem a kora nyárias rózsaszíneknek is örvendhetünk – egészen az első fagyos leheletű hajnalig, a téli szürkeségig.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!