Szeged és környéke

2009.02.10. 21:34

Kiserdőt kerül a 2-es villamos

Szeged - Három sor fát vágnak ki a kiserdőből Szegeden a Csongrádi sugárút és a Rókusi körút sarkán. Kell a hely az új, környezetbarát 2-es villamosnak. Közben csemetéket is telepítenek, így ezekből több lesz, mint volt.

Dombai Tünde

Nem állt le a munka, csak nem látványos a szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt mostani szakasza. Már a Rókusi körút és Kossuth Lajos sugárút kereszteződésének „körforgalmasítása" és a körúti új 2-es villamos megépítéséhez készítik elő a helyet. Például: bontják a Bababolt épületét. A közművekhez várhatóan nyár elején nyúlnak. Ha majd szélesítik az utat a csomópontban és a Rókusi körúton, a munka kisebb forgalomkorlátozásokkal jár.

A nagy építkezést idén júliusra tervezik: akkor lezárják a SZVSE-pálya melletti területet, elterelik a forgalmat. Augusztusban kezdik építeni a 2-es vonalát a Rókusi körút külső oldalán a Tescótól a Csongrádi sugárútig.

– A fejlesztés miatt nem kell menetjegyárakat emelni – jelenti ki Csörög rovatunk olvasói kérdésére válaszolva Tapasztó Sándor. A tömegközlekedési nagyprojekt irányítási feladatait ellátó Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója elismeri: a Rókusi körút – a környező lakótelepek miatt – Szeged egyik legforgalmasabb, legporosabb útvonala, errefelé sokan választják a tömegközlekedést. Ezért készül itt – uniós támogatással – a környezetbarát villamospálya, amelyen környezetbarát járművek járnak majd.

Megpecsételték a Csongrádi sugárúti fák sorsát. Fotó: Karnok Csaba

Megpecsételték a Csongrádi sugárúti fák sorsát.
Fotó: Karnok Csaba

A lakótelephez közeli villamos-végállomás csak úgy fér el a Csongrádi sugárúton, ha a szerelvények hurokfordulóval megkerülik a kiserdőt. A leendő vágányok helyén nemsokára három sort kivágnak a fiatal és elhanyagolt kiserdőből. Ezeket a fatörzseket jelölték meg a napokban a szakemberek fehér kereszttel. A piros cövekek a villamos útját jelzik. A kivágott fák helyett a Vértó oldalában már újakat telepítettek. A Rókusi körút többi részén a három fasorból egyet kivesznek: nem kivágják, hanem áttelepítik a fákat, és még csemetéket is ültetnek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik