Szeged és környéke

2009.02.17. 20:35

Mikor léphet a gyámhatóság?

Szeged - A gyámhatóság nem tett semmit – nyilatkozta lapunknak a vasárnap öngyilkosságot elkövetett 15 éves szegedi fiú volt nevelőapja. A hatóság felelőssége a delmagyar.hu fórumozóit is élénken foglalkoztatja. Utánajártunk: a gyermekért mikor mit tehetett a hivatal.

Bobkó Anna

– Ismert volt a szegedi család a gyámhatóság előtt. Tavaly intézkedtünk a gyermek védelmében: családgondozó kísérte figyelemmel az anya és a fiú életét – tudtuk meg a városházán az aljegyzőtől, Herédi Edittől, akit a vasárnap délután tragikus körülmények között elhunyt 15 éves fiúról kérdeztünk.

A gyerek családi veszekedést követően vetette ki magát nyolcadik emeleti lakásuk ablakából – a zuhanás után szörnyethalt –, írtuk meg lapunkban. A helyszínen az anya élettársa bírálta a gyámhivatalt, internetes oldalunkon pedig több fórumozó is egyetértett a férfival. A hatóságot hibáztatták, mert nem vették el a gyermeket az anyjától, nem tettek semmit a tragédia megelőzése érdekében. Ezzel kapcsolatban Herédi Edit azt mondta: a gyámhatóság csak abban az esetben emeli ki a kiskorút a családból, ha azt javasolja a gyermekjóléti központ, vagy bármely más szerv. Ám a 15 éves fiúval kapcsolatban nem érkezett ilyen kérés, az elmúlt fél évben úgy tűnt, normalizálódik a család helyzete.

Szerettünk volna beszélni azzal a családgondozóval is, aki az anyához és a fiúhoz járt. Bubrják Ottótól, a humán szolgáltató központ gyermekjóléti központjának vezetőjétől azonban azt a választ kaptuk, hogy a kiskorúról nem adhatnak információt szülői engedély nélkül. Emellett pedig a titoktartás is kötelezi őket.

– Mindegy, hogy a rendőrségen, az iskolában, vagy a gyámhatóságnál jelzi valaki, hogy bántalmaznak otthon egy gyereket, vagy súlyos családi konfliktusok középpontjában él, nálunk, a gyermekjóléti központnál indul eljárás a védelmében. Kivétel ez alól, ha súlyosan veszélyeztetett gyerekről van szó, vagyis ha például az utcán talál rá valaki összeverve. Ilyenkor ugyanis rögtön a gyámhatósághoz vagy a rendőrséghez kerül az ügy – magyarázta. A vezető elmondta: ha jelzés érkezik hozzájuk, kimennek a problémás családhoz, és meghallgatnak mindenkit. Környezettanulmányt készítenek, amely kiterjed a gyermek megfelelő öltözködésére, táplálkozására, szabad idős tevékenységeire. Információt gyűjtenek az iskolából, az orvosától, akár a polgárőrséget is megkérdezik. Ha kell, a továbbiakban az érintett szülők és gyermekek sorsát olyan családgondozó kíséri figyelemmel, aki tanácsaival segít változtatni az életvitelen, a nevelési stratégián. Amennyiben a szülők ellenállnak a gondozónak, a gyermekjóléti központ a gyámhatósághoz fordul – határozattal kötelezik a családot az együttműködésre. Ha ez sem hat, a gyermeket a hatóság ideiglenesen kiemeli családjából, és rokonoknál, esetleg nevelőszülőknél helyezi el.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik