Szeged és környéke

2009.02.15. 18:53

Nem félnek az ellenőrzéstől a szegedi DJ-k

Szeged - Támogatják a lemezlovasok ellenőrzését az általunk megkérdezett szegedi DJ-k. Azt mondták, hogy aki legális zenével dolgozik, annak nincs félnivalója. A szakma felhígulása ellen vizsgával védekeznének.

Kovács Kriszta

– Éves átalánydíjat fizetek a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz), cserébe egy fényképes igazolványt, vagyis védettséget kapok. Letölthetem és másolhatom a zenéket – magyarázta Nacsa Norbert, vagyis DJ Nacsa, akit a lemezlovasok ellenőrzéséről faggattunk. Szegeden körülbelül 40 DJ dolgozik.

Nacsa Norbert elmondta, hogy az éves díj helyett választhatta volna azt is, hogy a másolt CD-ket egyesével jogosíttatja a Mahasszal. Ez lemezenként körülbelül ezer forintjába kerülne. Szerinte az éves díj egyszerűbb.

– Az a célunk, hogy a szerzői jog által védett művek felhasználását, amely engedély és jogdíjfizetés nélkül illegális, a jogdíjfizetés fejében adott engedély legálissá tegye – tájékoztatott a Mahasz ügyvezető igazgatója.

Musinger Ágnes hozzátette: ez a jogdíj másolásra jogosít, nem pedig lejátszásra. A hangfelvétel nyilvános előadásáért a helyiség (étterem, bár, diszkó) működtetőjének kell a jogdíjat külön megfizetnie. A Mahasz a jogdíjakat évente felosztja – a DJ-k által nyújtott adatszolgáltatás alapján – a kiadók között. A kiadó pedig az előadókkal kötött szerződés alapján osztja tovább a pénzt.

Dj a JATE-Klubban. Szegeden körülbelül negyvenen dolgoznak. Fotó: Segesvári Csaba

Dj a JATE-Klubban. Szegeden körülbelül negyvenen dolgoznak. Fotó: Segesvári Csaba
A lemezlovasok azonban kételkednek: szerintük nem garantált, hogy az általuk befizetett pénzt valóban megkapják az előadóművészek. Azt mondták, a zenészeknek reklám, ha játsszák a dalaikat. A jogdíjak létjogosultsága így kérdésessé válik.

Vizsga nélkül

Jelenleg nem kell vizsgát tenniük a DJ-knek, elég az éves díj befizetése. A szakma felhígulása ellen a szegediek támogatnák, hogy ismét bevezessék a vizsgát. Bár, mint mondták, a kontárok úgyis kihullanak. Aki minőséget nyújt, annak a vizsga sem probléma.

E problémákat megelőzve Angliából megrendelt bakelitlemezekkel dolgozik DJ Egon. A lemezlovas azt mondta, az előadó így biztosan megkapja a pénzét. Nem kell éves díjat fizetnie, a lemezek pedig örökre megmaradnak. Ha abbahagyja, pár év múlva éves díj befizetése nélkül újrakezdheti. Ha jól tudja, Szegeden körülbelül még hárman-négyen dolgoznak bakelittel.

– Péntek éjszaka Makón dolgoztam, jöttek ellenőrizni. Megkértek, hogy mutassam meg a lemezeimet. Mikor látták, hogy mindegyik eredeti vagy jogosított, elmentek. Pár perc volt az egész – mesélte.

DJ Egon, ahogyan a DJ-k 70-80 százaléka, tagja a Magyar Lemezlovasok Egyesületének. Évente 24 ezer forintot fizet, cserébe hivatalos úton megkapja a magyar megjelenéseket – jogosított CD-ken.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik