Szeged és környéke

2009.02.18. 18:54

Számolás fénysebességgel

Szeged - Csodálkozva ültek a padban a szegedi Rókus II. Számú Általános Iskola nyolcadikos diákjai, amikor Kovács Antal gyémántdiplomás matematika–fizika–kémia szakos pedagógustól ízelítőt kaptak a fejszámolás művészetéből.

Munkatársunktól

Leesett a nebulók álla: a 81 éves tanár gyorsabban elvégezte a műveleteket fejben, mint ők a számológépen. Pillanatok alatt osztott, szorzott három-, öt-, de akár kilencjegyű számokat is, és a gyerekek által bemondott számok sem fogtak ki rajta. A műveletek után gondosan elmagyarázta, hogyan kapta az eredményt, és kiderült: a hihetetlen sebesség titka egy-egy algoritmus használata, jelen esetben a számok négyzetének memorizálása.

– A számítógép, a számológép teljesen ki fogja szorítani a fejszámolást, előbb-utóbb leszűkül, elvész a gyerekek számmemóriája. Fontos, hogy megérezzék: van egy saját „biológiai" számítógépünk, az agyunk – világított rá kérdésünkre a pedagógus a játékos foglalkozások hasznára. Számmemória nélkül nemcsak az órán, hanem a hétköznapokban is nehezebben boldogulnánk: nem árt, ha fejben ellenőrizni tudjuk a blokkot, mielőtt fizetünk a boltban.

Kovács Antal játékos ízelítőt adott a fejszámolás tudományából  Fotó: MTI

Kovács Antal játékos ízelítőt adott a fejszámolás tudományából Fotó: MTI
A nyugdíjas pedagógus már az ötödik rendhagyó matematikaórát tartotta a tanévben, és mindenütt nagy sikert aratott. A fejszámolás titkait Egy kis matematika: játék a számokkal című könyvében is megtalálja az olvasó: a könyv magánkiadásban jelent meg Algyőn, ahol 35 évig tanított.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik