Szeged és környéke

2009.02.09. 21:18

Szigorítják a műalkotások védelmét az intézmények

Szeged - A képtolvaj a szegedi egyetem rajz tanszékének galériájából is elvitt négy tűzzománc alkotást – derült ki tegnap. A nagy visszhangot keltő múlt heti műtárgylopások után szigorítják a védelmet a szegedi múzeumok, galériák, műalkotásokat őrző intézmények.

Munkatársunktól

A Szegedi Városi Bíróság tegnap döntött annak az 55 éves férfinak az előzetes letartóztatásáról, aki a múlt héten előbb a Reök-palotából, majd a városházáról is elvitt egy értékes festményt – tudta meg lapunk. A képtolvaj elfogása után derült ki: a volt kiállításrendező a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- és Művészettörténet Tanszékének galériájából is elvitt négy tűzzománc alkotást.

– A hallgatóink kiállításáról tűnt el a négy tűzzománc kép. Azonnal észrevettem, hogy hiányoznak, de mivel a tárlaton szereplő munkákat dokumentációs céllal sorra lefotózzuk, azt hittem, a kollégám vette le a műveket. Miután a Délmagyarországban olvastam a Reök-palotából elvitt képről, akkor kezdtem csak gyanakodni – mondta Aranyi Sándor, a tanszék vezetője. A festőművésztől azt is megtudtuk: mivel hallgatók alkotásairól van szó, egyenként 15–30 ezer forint körül lehet az elvitt képek értéke. – A kiépítés alatt álló kamerás biztonsági rendszerünk főpróbájának is tekintjük az esetet. Három újabb kamerát szerelünk fel, a meglévőket is jobb helyre tesszük, hogy az őrző-védő szolgálat jobban belássa a galériát.

Komoly szigorításokat léptetett életbe a REÖK is, ahonnan szerdán egy másfél millió forint értékű ef Zámbó István-képet vitt el a rokkantnyugdíjas férfi.

Deák Zoltán, a rajz tanszék munkatársa mutatja a hallgatók tűzzománcainak hűlt helyét. Fotó: Schmidt Andrea

Deák Zoltán, a rajz tanszék munkatársa mutatja a hallgatók tűzzománcainak hűlt helyét.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hangsúlyozni kell: nem egy átlagos látogatóról volt szó, hanem egy profi kiállításrendezőről, aki pontosan tudta, hogyan kell a dupla rögzítéses védelemmel ellátott kép biztonsági kötését szakszerűen és gyorsan eltávolítani. A 24 órás videokamerás megfigyelő rendszerünk rögzítette a lopást, ugyanakkor emberi mulasztás is kellett ahhoz, hogy ne vegyük észre, amikor a kisméretű képet kivitte – magyarázta Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója, aki úgy véli: ha egyszer a Mona Lisát is el tudták lopni a Louvre-ból, akkor tökéletes biztonság nincs. Mindenesetre a Reök-palotában is okultak a szerencsésen végződött múlt heti ügyből: sűrített szolgálatváltással is szeretnék elérni, hogy ne lankadjon a biztonságiak figyelme, a mozgásérzékelős, kamerás rendszerben továbbra is bíznak.

Minden jó, ha a vége jó

Az összes műalkotás megkerült, amit az elmúlt héten a három szegedi intézményből ellopott a rokkantnyugdíjas férfi – tudtuk meg Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivőtől. Úgy értesültünk, az elkövető részletes beismerő vallomást tett. Egykori kollégái szerint a labilis idegrendszerű embernek gyógykezelésre lenne szüksége. A hatóságok csak később döntenek arról, elrendelik-e elmeorvosi vizsgálatát.

A szegedi önkormányzat több mint nyolcszáz, 20. századi alkotásból álló, értékes gyűjteménnyel rendelkezik. A festmények egy része az elmúlt évtizedekben lektorátusi és minisztériumi adományként került a városhoz. Az önkormányzat műtárgyvásárlási keretét korábban úgy használták fel, hogy a jubiláló helyi művészektől egy-egy munkájukat – támogatásképpen – megvásárolták. Pénteken egy több százezer forintot érő Zoltánfy István-képet vitt el a tolvaj a jegyző irodája előtti folyosóról. Mózes Ervin főjegyző lapunknak azt mondta: a példa nélkül álló eset konzekvenciáit levonják, szigorított őrizetet rendeltek el a biztonsági szolgálatnál, fokozottabb ellenőrzésnek vetik alá mindazokat, akik a városházán megfordulnak.

A Móra Ferenc Múzeumból ugyan nem vittek el egyetlen alkotást sem, de ott is megerősítették a védelmet. Medgyesi Konstantin sajtószóvivőtől megtudtuk: 2007-ben kamerás megfigyelőrendszerrel látták el a kiállítóhelyeket, és a teremőrök is fokozottan figyelnek. A látogatóknak le kell adniuk a kabátjukat és a táskájukat, és bár családbarát intézmény kívánnak lenni, babakocsikat sem szívesen engednek be a tárlataikra.

Címkék#Szeged