Szeged és környéke

2009.04.24. 11:30

425 fát, 1265 cserjét, parkot és új erdőt telepítenek

Szeged - Minden korszerűsítés magával hoz némi átalakítást. Szegeden a Rókusi körúti új 2-es villamosvonal környezete is átalakul. A végeredmény: környezetbarát tömegközlekedés lesz. Csitul a körút zaja, csökken a járműözön, évente 723 tonnával kevesebb szennyet kell lenyelnie a lakótelepen élőknek.

Munkatársunktól

Idén elkezdik építeni a tervek szerint – a szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztése elnevezésű uniós nagyprojektben megvalósuló – új szegedi 2-es villamos vonalát. Ehhez a Rókusi körúti sínpárok nyomvonalán április közepéig el kell végezni a terület előkészítését, megtisztítását. Addig tart ugyanis a növények téli nyugalma, vegetációs időszakban nem bolygathatják őket. A villamosberuházás kiemelt célja ugyanis az, hogy vele párhuzamosan minél több zöldterületet őrizzenek meg. Ezért amellett, hogy a vértói kiserdőben és a villamospálya mentén összesen 234 fát távolítanak el, a beavatkozást a szakemberek a legnagyobb körültekintéssel végzik. Az előírások szerint az érintett területen felmérték a növényzetet, és azok korának, értékének megfelelő új fákat, cserjéket telepítenek.

A 2-es villamosvonal mentén eltávolított Rókusi körúti fákat több mint kétszer annyi új fával pótolják. 39-et mentenek meg és helyeznek át közülük, 217 új fát telepítenek. Emellett Szeged más pontjain még 74 új csemetét ültetnek.

Füves pályán az új rókusi 2-es villamos. Látványterv

Füves pályán az új rókusi 2-es villamos.
Látványterv

A Vértói kiserdő felfrissül, megújul. Parkosítják a nagyprojektben, így a gondozatlan dzsumbuj helyén parkot és sétányokat létesítenek, járda épül, közvilágítás segíti a közlekedőket. Ezen kívül még az idén a teljes 1,1 hektárnyi erdő területével megegyező új erdőt telepítenek Szegeden. Ezzel együtt az eltávolított erdőterület mennyiségének összesen háromszorosát ültetik el a nagyprojektben.

Nem csak a nagyprojekt kivitelezői ültetnek fákat, hanem az önkormányzat is zöldít: tavaly több millió forintért 141 fát és 1265 cserjét telepítettek el ezen a területen, idén tavasszal még 28 fát helyeztek ki. A növények zöme nagyméretű – úgy nevezett kétszer iskolázott – szil-, kőris- és hársfa.

Minden korszerűsítés hoz magával némi átalakítást. Látványterv

Minden korszerűsítés hoz magával némi átalakítást.
Látványterv

Környezetbarát villamos Összesen 425 fa és 1265 cserje, park és egy új erdő pótolja a Rókusi körúton eltávolított növényzetet. A telepítést a nagyprojektben ütemezetten végzik. A villamos a leginkábbb környezetbarát közlekedési eszköz. A körúton közlekedő buszokat leváltó villamosoknak köszönhetően például – kiszámolták – évente több mint 723 tonna(!) kevesebb szennyezőanyag jut a lakótelep levegőjébe.

Zöld út a zöld vágánynak

A zöldterületek megőrzésében fontos a nyugaton már elterjedt úgy nevezett zöld vágány szerepe. A gyepfelület szerves kapcsolatban áll a talajjal, így nem szárad ki, nem porol, nem forrósodik fel – klimatikus hatása kedvező. Az úttesttel párhuzamosan haladó füves villamospálya elnyeli a zaj nagy részét, csökkenti az aszfalt felmelegedését és a hő kisugárzását.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!