Szeged és környéke

2009.04.24. 23:21

Aki piercinges halat fog, ajándékot kap

Szeged - Gyönyörű, 8 és 11 kiló körüli pontyokat engedtek szabadon tegnap délután a Maty-érben. Aki ezeket kifogja, és a hátúszó alá rögzített jelet leadja, értékes ajándékokat kap – a pontyot pedig vissza kell engedni a vízbe. Az evezőspálya újbóli feltöltése óta eddig 250 mázsa halat telepítettek a horgászok.

Bakos András

Utánfutón, levegőztetővel ellátott tartályban hozták a Békés megyei ecsegfalvi halgazdaságból a hétéves pikkelyes és tükörpontyokat. Szákkal merítették ki mindegyiket, aztán a benedvesített pontymatracra kerültek, hogy ne sérüljenek, amíg [namelink name="Láda Gáspár"], a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége rögzítette rajtuk a számozást hordozó műanyag szálat, amely, mint mondta, csak annyira sérti meg az izomrostokat, mint egy piercing. Ezután mindegyik elúszhatott. Összesen tizenöt tenyészállat kapott jelet, de elengedtek egy tizenhatodikat is: ez kisebb volt, nem érte el a hét kilogrammot. A legsúlyosabb, először szabadon engedett példány 11 kiló 70 dekát nyomott. Aki visszaadta a szabadságát, azzal sokszor lesznek egymás közelében. Az is lehet, hogy még egyszer találkoznak szemtől szemben. – Én is szoktam horgászni, többnyire a barátaimmal – mondta lapunknak [namelink name="Vajda Attila"] olimpiai bajnok kenus. – Az edzés és verseny közben átélt stresszt a vízparton, pecázva is ki lehet pihenni. Eddig hatkilós volt a legnagyobb hal, amit fogtam. De nem is a fogás a lényeg, hanem az a nyugalom, amely ilyenkor körülvesz.

A legnagyobb, 11 és fél kilós halnak Vajda Attila olimpiai bajnok (balról) adta vissza a szabadságát. Fotó: Karnok Csaba

A legnagyobb, 11 és fél kilós halnak Vajda Attila olimpiai bajnok (balról) adta vissza a szabadságát.
Fotó: Karnok Csaba

A pontyok elsősorban azért kerültek ide, hogy sokasodjon az állomány. Az evezőspálya újbóli feltöltése óta eddig 250 mázsa halat telepítettek, ez mintegy tízmillió forintot ér. Az evezőspályán bevezetett új szabály szerint a 7 kilósnál nagyobb halat vissza kell engedni. Ám azok a horgászok, akik ezeket a megjelölt halakat először kifogják, a műanyag jelet leveszik, s a Városi Sportcsarnok portáján személyesen leadják címükkel és telefonszámukkal együtt, valamit biztosan nyernek. [namelink name="Szovics Zoltán"], a Városi Sportigazgatóság helyettes vezetője azt mondta, a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a sportközpontok, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége és a Vendéglő a Régi Hídhoz ad ajándékot. A szerencsés horgászok Anna-fürdőbelépőket, uszodába és a Sziksós-tóra szóló belépőket és bérleteket nyerhetnek. A szövetség felszerelést, etetőanyagot, a sportközpont két rendhagyó horgászhétvégét, a vendéglő pedig két ötezer forintos vacsorát ajánlott fel. A játék célja egyértelmű: népszerűsíteni a vizet, ahová ismét várják a horgászokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!