Szeged és környéke

2009.04.17. 20:11

Az emlékparknak nyáron lesz szüksége a látogatók pénzére

Ópusztaszer - Huszonnégyezer forintért mehetett volna be húsvétkor az ópusztaszeri emlékparkba három család. Sokallták az összeget, visszafordultak. A park közzétette: rendezvény idején márpedig nem árulja a legolcsóbb, 896 forintos belépőt. A kiállítóhelyek árait összevetve kiderül, hogy például Versailles még mindig drágább, mint Ópusztaszer.

Bakos András

Hét éve minden húsvéthétfőn elmegy az ópusztaszeri nemzeti emlékparkba a szeged-baktói Takács család. A gyerekek játszanak, szaladgálnak, a társaság sétál egy nagyot a történelmi levegőn. Idén két másik nagycsaládot is elhívtak, és nagyon meglepődtek, amikor a kapunál megtudták: a legkedvezményesebb módon is 24 ezer forintért juthatnak be. Három 8000 forintos, Emese álma nevű családi jegyet kellett volna megvenniük, ebben benne van a Feszty-körkép megtekintésének lehetősége is. – Úgy emlékszem, legutóbb pár ezer forintért bemehettünk. Mi már háromszor láttuk a körképet, nem akartuk megnézni, és nem is a rendezvények kedvéért mentünk, de olcsóbb jegyet nem válthattunk, így hazajöttünk – mondja Takács Péter. – Mások is meglepődtek a helyzeten, de azért az igazsághoz tartozik, hogy elég nagy tumultus volt, és sokan bementek. Mi ezt a pénzt sokalltuk.

Akik megnézik a park www.opusztaszer.hu című honlapján az április elseje óta érvényes jegyárakat, felfedezhetik a figyelmeztetést, hogy „rendezvényi napokon" parkbelépőt nem lehet váltani. Márpedig húsvéthétfő ilyen nap volt. A sima, egy személyre szóló parkbelépő, amely a Honfoglaló nevet viseli, 896 forint.

– Épp azért nem árultuk az egyszerű parkbelépőt, mert rendezvényt szerveztünk: népi iparművészeket, neves előadókat hívtunk, a jelenlévők például kenyeret süthettek, és mindez nekünk is pénzbe kerül. Azt pedig lehetetlen ellenőrizni, hogy aki a park területére belép, az elmegy-e a rendezvényeket megnézni, vagy sem – felelte kérdésünkre Horváth Gábor igazgató.

Az ünnepnapi ópusztaszeri piknik azért is emlékezetes, mert már nem olcsó családi program. Illusztráció: Schmidt Andrea

Az ünnepnapi ópusztaszeri piknik azért is emlékezetes, mert már nem olcsó családi program.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Hozzátette: a program, ha a fejenkénti árat nézzük, 1896 forintért elérhető volt, és ez nem csak szerinte méltányos. Annyian jöttek, hogy azokat, akik csak a parkba készültek, és nem akarták látni a körképet, hangosbemondó tájékoztatta, hol tudnak könnyebben bejutni.

Ópusztaszeren kilencféle jegy létezik. Az 1896 forintos Millennium nevű többek közt a skanzen látnivalóinak megtekintésére jogosít fel, de a körkép már nincs benne. A 3000 forintos Botonddal meg lehet nézni a Feszty-körképet, az Erdők templomát, a Csete-jurtákat, a skanzent, valamint a Szer monostor és kora, a Promenád 1896 kiállítást, az időszaki tárlatokat és a lovasbemutatót.

Az új ár és a többféle kedvezmény együtt arról mesél, hogy nehéz üzleti alapon kiállítóhelyet működtetni. Kht. létére a park nem részesül olyan normatív támogatásban, mint egy intézményként működő múzeum, és mindig új látványosságok kellenek, hogy ne csökkenjen a látogatószám. Augusztustól 572 millió forintból egy ilyen célú beruházás indul, addig azonban jó lenne minél több látogatót fogadni. A tavalyi veszteségek kezelésére a park kapott többségi tulajdonosától, a megyei önkormányzattól 100 millió forintnyi tagi kölcsönt, de ezt a pénzt még idén vissza kell fizetnie – nyilvánvalóan a jegybevételekből. Az emlékparknak tehát sohasem volt még olyan nagy szüksége a látogatókra, mint idén nyáron.

A lengyelek körképe olcsóbb, Versailles drágább

A leglátogatottabb kiállítóhely címével többször is kitüntetett egri Dobó István Vármúzeumban nincs családi jegy, de 1000 forint a felnőtt belépő és 500 a kedvezményes ára. A Magyar Nemzeti Múzeumban 2000-be kerül a családi jegy. Közép-Európa másik ismert körképét, a Wroclaw-ban lévő raclawiceit 15 zlotyért, ezerötven forintért nézheti meg egy család. A franciaországi Versailles-ba 20 euróért, azaz valamivel több mint ötezer forintért mehet be egy felnőtt. Ezért megnézheti a Napkirály palotáját, a tükörteremmel együtt, valamint a 100 hektáros parkot. Családi kedvezmény nincs, viszont minden 18 év alatti látogató ingyen mehet be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!