Szeged és környéke

2009.04.11. 20:27

Az új-zélandi The Ruby Suns lépett fel Szegeden

Szeged - A világszerte ismert együttes frontemberével, Ryan McPhunnal beszélgettünk a Jazz Kocsmában tartott koncert előtt Szegedről, utazási kalandokról és, persze, zenéről.

Nagy Zoltán

Az új-zélandi Ruby Suns együttest a Kalifornából Aucklandba költöző Ryan McPhun alapította 2004-ben. Zenéjük egyedi megoldásokkal teli, világzenei hatásokkal megbolondított indie pop. A frontembert kívül barátnője, Amee Robinson és turnékon Bevan Smith segíti. Két lemezük jelent meg eddig: 2005-ben The Ruby Suns, 2008-ban Sea Lion címmel.

- Miért pont Szeged?
- A Ruby Suns másik, velem utazó tagjának, Bevannek az egyik gyerekkori barátja, Matthew Mitchell Szegeden él, van egy közös projektjük is, a Skallander (előzenekarként ők léptek fel - a szerk.). Úgy terveztük, meglátogatjuk, és eltöltünk nála pár napot, pihenünk, zenélgetünk vele. Matthew vetette fel az ötletet, hogy ha már itt vagyunk, fel is léphetnénk, mi meg úgy gondoltuk, hogy persze, miért ne.

- Szóval Európában turnéztok mostanában…
- Londonban kezdtünk, aztán jött Portugália, Olaszország, Spanyolország és onnan Magyarország. Mindeközben rengeteg szimpatikus emberrel ismerkedtünk meg.

- Sok interjúdban említed a téged fogadó jó társaságokat, gondolom, ez fontos neked. Az emberek miatt költöztél annak idején Kaliforniából Új-Zélandra is?
- Ez körülbelül hat éve történt. Egyetemre jártam az USA-ban, és nem igazán élveztem. Aztán találkoztam egy új-zélandi lánnyal, ráadásul a fél családom új-zélandi származású, úgyhogy egyértelműnek tűnt, hogy kihasználom a kettős állampolgárságomban rejlő lehetőségeket.

Ryan McPhun szívesen játszik kis közönség előtt is.
Fotó: delmagyar.hu

- Szerepet játszott ez a költözés abban, hogy világzenei elemekkel dúsítottad dalaidat?
- Másfajta zenéket hallgattam akkoriban, mint most: a 60-as évek popja, mint a Beach Boys, a 70-es évek muzsikái. De sosem időzöm túl sokat egy stílusnál, ezért ez egy természetes fejlődési folyamat eredménye, hogy végül minden, amit hallgattam, beépült a zenémbe.

- Mint említetted is, sokat utazol. Még mindig kalandot jelent ez neked vagy már fárasztó kötelesség?
- A helyzettől függ. Ez a mostani turné például egy nagyon pihentető szórakozás. Nincs mindennap fellépés, mindenhol el tudunk tölteni pár napot. Így Szegeden is, hiszen a budapesti koncertig 3 nap áll rendelkezésünkre. Valószínűleg Matthew Mitchell félkész farmján fogunk sátorozni.

- Az egyik amerikai turnétok során templomban is játszottatok, hogy is volt ez? Sokszor kerültök különös szituációkba?
- Turnézás során olyan sok különböző helyre eljutunk nagyon kevés idő alatt, hogy ez már önmagában különös. Nem is beszélve a rengeteg érdekes emberről. Amit említesz 2005 körül történhetett, egy nagy lakókocsival utaztunk, amibe az összes cuccunkat bezsúfoltuk. Na, ez a lakókocsi egyszer csak kigyulladt. Egyből kiszálltunk, hiszen akár a gázpalack is felrobbanhatott volna. Mivel a kiérkező segítség sem tudott mit kezdeni a lángokkal, szépen végignéztük, ahogy leég. Mindent elvesztettünk, a ruháinkat is. A közeli városban maradtunk, ahol a tűzoltóparancsnok, mint óriási szerencsénkre kiderült, új-zélandi volt, ő fogadott be minket. Az ő ötlete volt, hogy lépjünk fel a városka templomában, ahol az érdeklődők adományokat adhattak nekünk. Vagy 200 ember összegyűlt, némelyik talán még élvezte is.

The Ruby Suns: meggyőzték a közönséget.
Fotó: delmagyar.hu

- Van különbség az európai és az egyéb kontinenseken játszott koncertek között?
- Igen, az európaiak általában sokkal kedvesebbek, a közönség sokkal jobb. Mostanában talán Portugália és Spanyolország nyűgözött le ebből a szempontból, de azért az USA-ban is ki lehet fogni jó napokat. Legtöbbször megpróbálunk koncert után még beszélgetni a jelenlévőkkel, hiszen ekkor lesz szabadidőnk, előtte mindig szem előtt kell tartanunk, hogy dolgozni érkeztünk a helyszínre.

- Magyarországon nem túl népszerű az ún. indie zene. Nem zavar, ha olykor egészen kis közönség előtt kell fellépnetek?
- Dehogy, néha még sokkal jobbak is ezek a koncertek. Amíg a hallgatók pozitívan állnak hozzánk, addig teljesen rendben van ez a dolog. A kisebb városok sokszor még hálásabbak is, hogy valami fura zenét hallhatnak élőben.

- Elég pénzt tudsz keresni a zenéléssel? Oh, Mojave című dalotokat Microsoft-reklámban lehetett hallani. A jövőben is igent fogsz mondani a hasonló ajánlatokra?
- Ez egy elég nehéz döntés. A Microsoft felkéréssel nem voltam igazán kibékülve, de abban az időben teljesen elfogyott a pénzem, úgyhogy nem sok választásom volt. De amúgy azon múlik, milyen termékhez, céghez kellene adnom a kiválasztott számot. Azt hiszem, egyik dalunk egy videójátékban fog szerepelni, ami végül is tetszett nekünk. A Ruby Suns nem olyan széles körben ismert, mint, mondjuk, a Coldplay, úgyhogy sosem lesz benne nagy pénz. A reklám egy lehetőség, ami révén pár hónapig legalább nem kell izgulnunk az anyagiak miatt.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/q/n/9/n/thumb_qn9n8zU3K9oxVyGJC7o2vg/1.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DmH2TBbfHxe9XZuzw5Nkl5z6kYiYosZPoxhug2kcHxJ24_ZcVsN1vqUkdDteVrwBB0ZBTRh2Jxd-54GAvRbkGY60QmcCgWuBHNIj-llKWb1urUjrRQkckWLrwE1JhKdgEOTgp9kpSHu-idI7KLDEKQGs_mM4OFW-KaHHIrkJoQIsZFzitDBdLLTOiSx-z4e_bRRLeRt6zoW7RZXZ41WVx5nPVOw5AQiRL&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3Dqn9n8zU3K9oxVyGJC7o2vg&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3Dqn9n8zU3K9oxVyGJC7o2vg&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("qn9n8zU3K9oxVyGJC7o2vg");

// ]]>

Egy hatperces felvétel a koncertről, ami tartalmazza a Ruby Suns egyik legíresebb, Oh, Mojave című számát
- Mi hiányzik legjobban Új-Zélandból? Vagy az Egyesült Államokhoz húz még a szíved?
- Amerikából csak az édesanyám és a lánytestvérem hiányzik. Meg néha a mexikói kaja is, Új-Zélandon nehéz igazán finomat találni. Sok tekintetben Új-Zélandot kedvelem jobban. Könnyebb a dolgokat elintézni. Talán barátságosabb is, de azért az USA-ban is találkozhatsz jó emberekkel. Új-Zélandból leginkább az ételek hiányoznak, legjobban a Marmite, ami egy kenyérre kenhető fekete cucc, ha jól tudom, Magyarországon nem eszitek. És persze a barátnőm, aki általában az együttes tagjaként velem utazik, de most épp ruhaboltot nyitott, úgyhogy otthon maradt.

- Milyen együtteseket hallgatsz mostanában?
- A turné alatt sokszor rádiót hallgatunk. Popzenét, Bevan például akár Beyoncét vagy Britney Spearst is. Múltkor house-t is, élveztük. Persze előkerülnek a mostani indie bandák is, mint a Gang Gang Dance vagy az Animal Collective. Meg ott van Arthur Russell. De akár a Fleetwood Mac is. Nagyon sokfajta zenét befogadunk.

A Ruby Sunsról, röviden

Az új-zélandi Ruby Suns együttest a Kalifornából Aucklandba költöző Ryan McPhun alapította 2004-ben. Zenéjük egyedi megoldásokkal teli, világzenei hatásokkal megbolondított indie pop. A frontemberen kívül barátnője, Amee Robinson és turnékon Bevan Smith segíti. Két lemezük jelent meg eddig: 2005-ben The Ruby Suns, 2008-ban Sea Lion címmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!