Szeged és környéke

2009.04.24. 23:18

Ballagási készülődés

Szeged - Összesen 2446 diák búcsúzik a jövő héten a szegedi középiskoláktól – a készülődés már hetek óta tart. A ballagási kosztüm és az öltöny varratása idén 12-18 ezer forint, vagyis 2-3 ezerrel több, mint tavaly. Az üzletekben nem sokkal drágábbak az ingek és a blúzok mint tavaly, mégis népszerűbb a varratás, mint a konfekció.

Kovács Kriszta

A jövő héten beindul az idei ballagási szezon: van olyan szegedi iskola, ahol már szerdán búcsút vesznek a végzősök a középiskolájuktól. A megyeszékhelyen 1975 diák ballag az önkormányzat által fenntartott iskolákból és 471-en más, egyházi vagy alapítványi intézményből.

A ballagás az osztályok számára nagy esemény: ki kell találni a nyakkendő színét, valamint a kosztümszoknya hosszát is meg kell szabni – diszkréten, valahol a lányok térde fölött. A szülők pedig a kiadások felső határát próbálják meghúzni. Mi most a ballagási ruha árának jártunk utána.

– Körülbelül 20 ezer forintért varrattuk a kosztümöt. A blúzzal együtt 23 ezer forintba került a ballagási ruhám – magyarázta Dudás Csilla. Elárulta: a Radnóti-gimnázium 12. B osztálya fekete kosztümben és fehér blúzban ballag, bár a 23 lány között akadt olyan, akinek a rózsaszín jobban tetszett volna.

– Az anyag egyforma, de mindenki saját magának varratta. Nekem készült nadrág is, de szoknyában búcsúztatom a gimit – mosolygott a kémia tagozatos lány.

Dudás Csilla ballagási ruhája 23 ezer forintba került. Fotó: Frank Yvette

Dudás Csilla ballagási ruhája 23 ezer forintba került.
Fotó: Frank Yvette

Szinte minden osztály úgy dönt, mint Csilláék: varratják az öltönyt és a kosztümöt. A legolcsóbb anyag ára ezer forint méterenként, de akár 3-4 ezer forint is lehet a méteráru. Egy átlagos testalkatú lánynak körülbelül 3 méter anyagra van szüksége, a bélésből pedig másfél méterre.

– Anyaggal együtt 30 ezerért vállaltam a varrást, de én mindent egyedül, kézzel csinálok. A nagyobb üzletek, ahol többen, géppel dolgoznak, ezt a munkát 20 ezerért is elvállalják. A fiúk öltönyét pedig 25 ezerért készítik – magyarázta Csanádi Erika varrónő. Tőle a hét elején vitték el az utolsó kosztümöket. A varrás külön, anyag nélkül, 12-18 ezer forint, tavaly 10-15 ezer forintba került. A nagyobb tétel miatt kedvezményt kapnak az osztályok, de többen inkább a saját varrónőjüket választják.

Fűzőket, rövidebb szoknyákat és kivágottabb blúzokat kértek idén a ballagó diáklányok. A blúzoknál a rózsaszín és a türkiz a sláger, a kosztüm és az öltöny színe pedig fekete.

Az üzletekben a kereskedők panaszkodnak: még tavaly is többen vettek fehér inget náluk. Most, ha betéved egy-két vásárló, ők is inkább az olcsó, pár ezer forintosat keresik. Pedig tavaly még a 10 ezer forintos ingre is akadt vevő.

– Nézze meg, üres az üzlet, nincs vevőm. Nem győzöm akciózni a nyakkendőket és a kalapokat! – mutatott az üres sorokra az egyik belvárosi férfidivatüzlet munkatársa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!