Szeged és környéke

2009.04.21. 22:50

Botka jócskán túlbecsülte a pedagógusok fizetését

Szeged - Botka László szegedi polgármester szerint a városi cégvezetők körülbelül annyit keresnek, mint a 20 éve középiskolában tanító pedagógusok. A cégvezetők havonta bruttó 300-400 ezer, a húsz éve pályán lévő középiskolai tanárok 180-250 ezer forintot keresnek. A cégvezetők évente bruttó 3-4 millió, a tanárok 50-60 ezer forintot kaphatnak prémiumként.

Szabó C. Szilárd

Egymást vádolta demagógiával a legutóbbi szegedi közgyűlésen [namelink name="Botka László"] polgármester és [namelink name="Hüvös László"], a Fidesz frakcióvezetője a városi cégvezetők fizetése és prémiuma kapcsán kirobbant vitában. Hüvös azt javasolta, hogy egyik önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság igazgatója se kapjon prémiumot a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben. Botka válaszul közölte: a cégvezetők csak szigorú feltételek teljesítése esetén kapnak prémiumot, amúgy pedig a fizetésük hasonló a 20 éve középiskolában tanító pedagógusokéhoz.

A városi cégvezetők alapfizetését és prémiumát a gazdasági társaság vagyona, nettó árbevétele és a dolgozók létszáma alapján határozzák meg. A legmagasabb, milliárdos forgalmat produkáló cégek kategóriájában – ide tartozik az SZKT, az IKV és a környezetgazdálkodás – bruttó 413 ezer, a legalacsonyabb kategóriában pedig – ide tartozik az IH és a városi televízió – 315 ezer forint a vezető alapbére. Az igazgatónak járhat költségtérítés. [namelink name="Dózsa Gábor"] SZKT-vezér például a szerződése szerint magáncélra is használhatja a vállalati autóját, jár neki benzinköltség. Telefonhasználatát – elmondása szerint – 30 ezer forintban limitálták, de a lebeszélt összeg 20 százalékát saját zsebből fizeti, a 30 ezres határ feletti részt pedig teljes egészében ő állja. Ha az igazgató teljesíti a városvezetés által előre meghatározott gazdasági tervet, prémiumot kaphat, aminek mértékéről a szegedi közgyűlés dönt.

A szegedi Tömörkény-gimnáziumban 20 éve tanító tanárok bruttó 180 és 200 ezer forint között keresnek havonta. Fotó: Miskolczi Róbert

A szegedi Tömörkény-gimnáziumban 20 éve tanító tanárok bruttó 180 és 200 ezer forint között keresnek havonta. Fotó: Miskolczi Róbert
Az utóbbi években a legtöbb cégvezető teljesítette a prémiumfeladatokat, így két részletben fizetése 100 százalékát kapta jutalmul, ami összesen bruttó 3–4,7 millió forintot jelentett évente. Decemberben úgy döntött a közgyűlés, hogy 2009-ben 100-ról 80 százalékra csökkenti a cégvezetők prémiumát, amivel bruttó 600–900 ezer forint közötti összeget vettek ki az igazgatók zsebéből. Hüvös a teljes összeg elvonására tett javaslatot, amit nem támogatott a közgyűlés.

– Sántít a polgármester úr összehasonlítása, hiszen a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint a 20 éve tanító középiskolai tanárnak 172 ezer 900 forint az alapilletménye a besorolás szerint. Még a nyugdíj előtt álló pedagógus is csak bruttó 236 ezer forintot keres. Erre jöhet még a bruttó 7500 forintos osztályfőnöki pótlék, valamint a túlóráért és helyettesítésért járó pénz, aminek kiszámítása bonyolult, de ez sem több néhány ezer forintnál. A jutalom iskolánként változó – mondta [namelink name="Pap Jánosné"], a pedagógusok szakszervezetének titkára.

Kühn János, a Tömörkény István gimnázium igazgatója elmondta, hogy ők bruttó 940 forintot tudnak fizetni egy túlóráért a pedagógusoknak. Aki jól és sokat dolgozik, az bruttó 50–60 ezer forint jutalmat kap egy alkalommal, a tanév végén a Tömörkény-gimnáziumban, ahol az igazgató szerint a húsz éve pályán lévő kollégái bruttó 180 és 200 ezer forint között keresnek havonta. Információink szerint más szegedi középiskolában egy nagyon dolgos hónap után bruttó 250 ezer forintot is kereshet egy két évtizede oktató pedagógus.

A szegedi cégvezetők keresnek a legrosszabbul

A budapesti önkormányzati tulajdonú cégek igazgatói a bruttó 600 ezer és 1,5 millió forintos fizetések mellett 150 százalékos prémiumot is kaphatnak – derül ki az Origó internetes hírportál közelmúltban nyilvánosságra hozott felméréséből. Miskolcon bruttó 440 és 980 ezer, Debrecenben a nagyobb közszolgáltató cégek vezetői 600 és 700 ezer forint között keresnek, de még Egerben is 525 és 732 ezer forint az alapbérük az önkormányzati cégvezetőknek. A fenti városok mindegyikében prémium is megilleti az igazgatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!