Szeged és környéke

2009.04.23. 23:41

Botka László és Kósa Lajos közös javaslatot tett

Szeged - A szocialista Botka László és a fideszes Kósa Lajos közösen nyújtott be négy önálló törvénymódosító javaslatot. A politikai berkekben nagy visszhangot kiváltó összefogást a két legnagyobb megyei jogú város első embere is példamutatásnak tekinti.

Újszászi Ilona

– Ritka a magyar parlamentben ez a forma, holott egy demokratikus országban természetes, hogy a kormánypárt és az ellenzék közösen dolgozzon ki és nyújtson be törvényjavaslatot – ismerte el [namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere.

Nem példa nélküli, hogy a szocialista Botka László és a Fidesz vezető politikusa, Kósa Lajos debreceni polgármester közösen lép föl, és célba is ér.

– Együttműködésünk megszokott terepe az MJVSZ, a megyei jogú városok szövetsége, ahol konstruktív, szakmai munka folyik. Pártállástól függetlenül az a célunk, hogy megfelelő jogszabályok, források és pályázatok segítsék a városok munkáját – fogalmazott Botka László. – Közösen értük el például a tömegközlekedési normatívának a megyei jogú városokra való kiterjesztését. A költségvetés módosításához benyújtott 20–30 milliárd forintot hozó MJVSZ-javaslatokhoz külön szavazás nem is kellett, mert befogadta a kormányprogram.
Két hónapos előkészítő munkát követően született meg a legfrissebb, nagy visszhangot kiváltó beadvány, melyet a szövetség elnökeként és társelnökeként dolgozott ki, de mint Debrecen, illetve Szeged országgyűlési képviselője írt alá Kósa Lajos és Botka László.

Botka László és Kósa Lajos: összefogott a kormánypárti és ellenzéki politikus.

 Kósa Lajos és Botka László: összefogott az ellenzéki és kormánypárti politikus.

– Hasonló egymáshoz Szeged és Debrecen. Gondoljunk csak a városok méreteire, tömegközlekedésére, fejlesztési irányaira, lakosságának összetételére – sorolta Botka László. – Érdekeink több ponton találkoznak, ami fölülírja a pártpolitikai szempontokat. Rendszeresen találkoznak a két város jegyzői és a polgármesteri hivatalok más munkatársai is. Ezzel nagyvárosi polgármesterként és pártpolitikusként is példát mutatunk.

Pártsemleges jogszabályok

Botka László és Kósa Lajos közösen írt alá 4 törvénymódosító javaslatot. Ezek közül az egyik azt mondja, hogy ismét engedjék meg az elektronikus ügyintézést az önkormányzati adóhatóságoknál is. A másik az önkormányzati iskolák átszervezéséről szóló döntések meghozásának határidejét márciusról a tanév végére változtatná. A harmadik meghosszabbítaná az ingatlanok kisajátítására vonatkozó, mostani hároméves tárgyalási időszakot hat évre. A negyedik, a gyerekek védelméről szóló törvénymódosításukhoz pedig a 23 MJVSZ-tag polgármester közül 13 csatlakozott – jobbról is, balról is.

A józan ész nevében

– Elsősorban polgármesternek tekintjük magunkat, s így dolgozunk együtt Botka Lászlóval. Úgy is mondhatnám: politikai álláspontunktól függetlenül, a megyei jogú városokban élőket hátrányosan érintő, a józan paraszti észnek is ellentmondó jogszabályok megváltoztatásáért lépünk fel – hangsúlyozza Kósa Lajos. Debrecen első polgára rögzíti: a kormánypárt a Fidesz javaslatainak zömét lesöpri, nem engedi a parlamentben még napi rendre sem tűzni. Debrecen és Szeged polgármesterének összefogása felkeltette a közvélemény és a média figyelmét. Ennek azért örül Kósa Lajos, mert így ráirányul a figyelem arra, hogy fontos ügyekben – például az emberek mindennapjait megkeserítő rossz törvények ellen – közösen fel lehet és kell lépniük a különböző oldalon álló képviselőknek, különösen most, a válságot egyre mélyítő operettkormányzás időszakában.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!