Szeged és környéke

2009.04.09. 22:32

Felére csökkent a borravaló

Szeged - Az elmúlt fél évben nemcsak a forgalom, de a borravaló is érezhetően megcsappant – mondják a megkérdezett „jattos" szakmák szegedi képviselői. A gazdasági válság miatt a legtöbb helyen a korábbinak a felére esett vissza a jatt, van, aki még 10 forintot is visszakér.

Munkatársunktól

– Rossz fejszámoló vagyok, ezért mindig 10 százalékot adok borravalónak, mert azt könnyű kiszámolni – válaszolt viccelődve a Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben ebédelő Székács Péter tegnap délben. Arról kérdeztük, mennyi jattot ad, mióta gazdasági válság van. Azt mondta, a fodrásznál még bőkezűbb: az árhoz 25-30 százalék borravalót számol hozzá, mert – mint mondta – a jó fodrász nagy kincs, kapcsolatuk bizalmi viszony, amit ezzel is meg kell erősíteni. Hozzátette viszont: ő a ritka kivétel, a barátai is egyre kevesebb jattot adnak – ha adnak.

– Az utóbbi 1-2 hónapban érződik, hogy kevesebb a borravaló – erősítette meg a vendég tapasztalatait az egyik felszolgáló, Faragó Tibor is. Úgy látja, sokan inkább fölfelé kerekítenek, mint borravalót adnak. A 10 helyett 4-5 százalékosra csökkent „felár" főként a nagyobb számláknál jellemző, a kisebbeknél még gyakoribb a rendes borravaló. Azok a törzsvendégek viszont, akik eddig adtak jattot, most is így tesznek.

Faragó Tibor is úgy látja, kevesebb a borravaló.

Faragó Tibor is úgy látja, kevesebb a borravaló. Fél év alatt érezhető a jelentős változás.
Fotó: Segesvári Csaba

– Kétharmadára csökkent fél év alatt az utasok száma, és a jatt is hasonlóan alakul – mondta a nagyáruház mögötti taxidroszton várakozó Gregus Lajos, aki 1963 óta taxizik. Egy tegnapi számlát mutatott, amelyen 990 forintos fuvardíj szerepelt. – A hölgy az útért egy ezrest adott, majd visszakérte a tízesét – magyarázta. Így még sosem járt – mondta a veterán taxis –, de mostanában a legnagyobb borravalója sem volt több 100 forintnál. Kollégáitól úgy tudja, éjszaka sem sokkal jobb a jatthelyzet.

Lehőcz Szilvia: Most 20 százalékkal kevesebb vendégem van, mint korábban. Fotó: Segesvári Csaba

Lehőcz Szilvia: Most 20 százalékkal kevesebb vendégem van,
mint korábban. Fotó: Segesvári Csaba

– Észrevehetően kisebb a forgalom és a borravaló is tavaly október óta. Most 20 százalékkal kevesebb vendégem van, mint korábban, pedig másfél éve nem emeltem árat – magyarázta Lehőcz Szilvia kozmetikus. Egy 4500 forintos nagykezelésért korábban 4700 forintot, most egy százassal kevesebbet hagynak ott a vendégek. Sokan a szokásosnál kevesebb szolgáltatást kérnek, vagy előre szólnak: ritkábban fognak jönni.

Beépítve

Bár számos szolgáltatónál bevett szokás a pluszborravaló, van kivétel is. Egy kolléganőnk húga Pesten ment kozmetikushoz, majd a kezelés végén – mivel elégedett volt – borravalót is adott. A kozmetikus visszaadta. Azt mondta, áraiba már eleve beleszámolták a jattot, ezen felül nem fogad el semmit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!