Szeged és környéke

2009.04.02. 20:53

Háromszor többet takarítunk

Szeged - A magyar nők töltik a legtöbb időt házimunkával Európában – egy felmérés szerint. Igaz-e ez a szegedi nőkre? Utánajártunk. Hetente egyszer általában mindenki kitakarítja a lakást. Így a tavaszi nagytakarítás csak ablakpucolást jelent. Kivéve Dudás Zitáéknál: szépségversenyünk győztese havonta leszedi és mossa a függönyöket is.

Kovács Kriszta

A magyar nők végzik a legtöbb házimunkát. Ezt állítják a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársai. Állítólag háromszor annyi időt töltünk takarítással, mosogatással és főzéssel, mint a többi európai nő. Szegedieket faggattunk arról, hogy ők milyen gyakran foglalatoskodnak házimunkával – például most, a tavaszi nagytakarítás idején. Kiderült: ez nem jelent különös erőfeszítést, mert a szegedi nők szeretik maguk körül a rendet – folyton takarítanak.

– Nem vagyunk „tipikus magyar család", ugyanis a férjem segít a házimunkában. Még a mosogatószivacsot is profi módon használja! – mosolygott Lóczi Tünde. A szegedi óvodaigazgatóság vezetője úgy véli, nem foglalkozhat túl sokat házimunkával, mert a pénzkereset hétköznapjainak nagy részét kitölti. – A nagytakarítás még hátravan: ilyenkor megpucoljuk az ablakokat, és kimossuk a függönyöket. Másra nincs szükség, mert minden héten kitakarítjuk a lakást.

Dudás Zita rendmániás: maga csinálja a nagytakarítást havonta. Fotó: Miskolczi Róbert

Dudás Zita rendmániás: maga csinálja a nagytakarítást havonta.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mindennap tesz-vesz a lakásban egy keveset, és havonta elvégzi a nagytakarítást Dudás Zita. Úgy tűnik, hogy a 19 éves szegedi búvárúszóra fokozottan igaz a felmérés eredménye.

Felmérték

3,3-szer több házimunkát végeznek a magyar nők, mint más európai országok lányai és asszonyai. A diplomások kevesebb ilyen munkát végeznek, mint az alacsonyabb végzettségűek. A magyarokat az oroszok, a németek és a franciák követik a listán. A főzés, a mosogatás és a takarítás az a három terület, amivel a legtöbbet foglalkoznak a magyar háziasszonyok. A férfiak a párjuknak általában a bevásárláskor segítenek.

– Nálam nincs olyan, hogy tavaszi nagytakarítás, én minden hónapban leszedem a függönyöket, letörlöm a szekrény tetejét, s a legkisebb sarkokat is kitakarítom. Sosem voltam trehány, szeretem, ha a ruháim is szép rendben vannak – mutatta Zita a szekrényét, ahol szín és méret szerint sorakoztak a blúzok, pólók, pulóverek.

A delmagyar.hu-n nemrég a legszebb szegedi sportolónőnek választott lány már a múlt havi újságokat is kidobálta, hogy ne halmozódjanak feleslegesen a szobájában. Elárulta: egy-egy fárasztó nap után olykor ő is ledobja a székre a ruháit, csak úgy.

Még a nagyhét előtt elvégzi a nagytakarítást Pászti Ágnes. A Centrum Párt elnöke a húsvét előtti napokban már csak a dekorálással foglalkozik.

– Ablakpucolással és függönymosással bővül a házimunka ilyenkor. Egyedül végzem el a nagytakarítást, ami valójában nem megterhelő, hiszen hetente rendbe teszem a lakást – magyarázta. A politikus otthona húsvétra csillogni fog, és igazi áprilisi hangulat költözik be hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!