Szeged és környéke

2009.04.20. 22:48

Hozzászoktak az éjszakai munkához

Szeged - Akkor ébrednek és kelnek, amikor más hazafelé siet a munkából, számukra a napkelte jelzi a műszak végét. Aki éjszaka dolgozik, az legálisan lustálkodhat nappal. Ilyenek például a pékek, a nyomdászok és a felszolgálók. Állítják: a munka a fáradtság legjobb ellenszere.

Kovács Kriszta

– Négy évig mindennap éjszakáztam, amikor elkezdtem dolgozni. Az maga volt a halál! Nem tudtam kipihenni magam, napközben minden zajra felébredtem. Mindezek ellenére meg lehet szokni az éjszakai munkát – emlékezett a kezdetekre a szegedi Csavanyák Ferenc. 1991 óta nyomdászként dolgozik. Most három műszakban váltják egymást, az éjszakai munka 22 órától reggel 6-ig tart. – Nehéz lenne közben elaludni: a gépek zajában olykor még a saját hangunkat is alig halljuk – mondta. A Szabadkai úti sajtóházbeli nyomdában a legmodernebb technológiával készülnek a lapok.

– Előfordul, hogy munka után nem megyek haza aludni, hanem irány dolgozni: hirdetőtáblák szerelésével is foglalkozom itt, és más megyékben is. Ilyenkor az autóban alszom – árulta el Csavanyák Ferenc, majd az amerikai akciófilmekből is ismert fémállványon siet egyik géptoronytól a másikhoz, hogy időben megnyomja a piros és a fehér gombot. A másnapi újságok már a futószalagon – hamarosan az előfizetők postaládájába kerül lapunk legfrissebb példánya. A nyomdászok szúrópróbaszerűen ellenőrzik az újságokat. Most nem számít nekik a tartalom: csak a küllemet figyelik.

Csavanyák ferenc már megszokta az éjszakázást. Fotó: Frank Yvette

Csavanyák ferenc már megszokta az éjszakázást.
Fotó: Frank Yvette

Nagy a zaj a szegedi Kerek perec élesztő- és frisskenyér-illatú pékségében is: csörögnek, csattognak a gépek, száll a liszt mindenfelé. Sülnek a kiflik és a zsömlék, készül a kalács- és a kenyértészta. A 34 éves Száraz Gábor 15 éve dolgozik pékként. Szereti az éjszakázást, mert – ahogy mondta – ilyenkor pörgősebb a meló, mint napközben.

– Nincs gondom a nappali alvással. Mivel egyedül élek, senki nem zavar a pihenésben. És emiatt nem nehéz alkalmazkodni az éjszakai műszakhoz sem – mondta a pék. A mai napig örömet okoz Gábornak, ha látja, hogy milyen szép péksüteményeket sütöttek. A kenyér a kedvence, elkészíteni, s enni is azt szereti a legjobban.

Este hattól hajnali négyig, vagyis 10 órát dolgozik egyhuzamban Maksa Éva. A szegedi Mignon Pub 31 éves pultos-felszolgálója már 8 éve csapol és tölt a vendégeknek – éjszakánként is. Szerinte is meg lehet szokni a kora estétől hajnalig tartó munkát, már csak azért is, mert azt náluk mindig egy szabadnap követi.

– A munka a fáradtság legjobb ellenszere. Inkább törölgetek, vagy takarítok, ahelyett, hogy egy helyben állnék. Így gyorsabban telik az idő is – mosolygott Maksa Éva. Megsúgta: ő inkább korán kelő típus, de ha éjszakázni kell, át tud állni. Olyankor másnap akár háromig is alszik. Még nem fáradt bele az éjszakázásba, és a férje sem ellenzi a hajnalig tartó munkát: ő ugyanis külföldön dolgozik, kamionsofőrként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!