Szeged és környéke

2009.04.05. 21:01

Hullámvasúton a BUX és a forint árfolyama

Szeged - Az elmúlt héten a budapesti tőzsde részvényindexe, a BUX 878 ponttal, közel nyolc százalékkal emelkedett, s pénteken valamivel 12 ezer pont felett zárt, ezzel nagyon megközelítette a tavaly december végi értéket.

Munkatársunktól

Negatív hangulatban indult a kereskedés hétfőn: a Standard and Poor's hitelminősítő intézet rontotta Magyarország hosszú lejáratú adósságának osztályzatát. A hírre az OTP tíz százalékot meghaladó mértékben gyengült, ezért zárás előtt nem sokkal néhány percre fel is függesztették a részvények kereskedését. A hírre természetesen gyengült a forint árfolyama is. A tőzsdében a Mol csaknem 15 százalékos drágulása tartotta a lelket: az OMV ugyanis reggel bejelentette, hogy eladta teljes, 21 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegasnak. A 19,2 ezer forintos részvényenkénti ár csaknem duplája volt a Mol pénteki záró árának, ami természetesen lökést adott az olajpapírnak.

A hét második felében kifejezetten optimista hangulat alakult ki a globális piacokon: mindenki abban bízik, hogy a fejlett gazdaságok hamarosan elérhetik a válság mélypontját.

Napról napra jelentősen ingadoznak az árfolyamok. Fotó: Karnok Csaba

Napról napra jelentősen ingadoznak az árfolyamok.
Fotó: Karnok Csaba

Az OTP a hét második felében magára talált, s 3,7 százalékos pluszban, 2160 forinton zárt pénteken. A Mol- részvények ára 15,5 százalékkal 11,5 ezer forintra emelkedett, a Magyar Telekom 7,4, a Richter 4,2 százalékkal javult, az Egis árfolyama gyakorlatilag nem változott. A heti részvénypiaci forgalom 86 milliárd forintot ért el – az előző héten 95 milliárd forint értékben születtek üzletek. A forgalom 56 százalékát az OTP-papírok adásvétele adta, a Mol 26, a Magyar Telekom 7, a Richter 9 százalékkal részesedett az összforgalomból.

Egyszer lent, egyszer fent

A hazai fizetőeszköz árfolyama erősen ingadozott a múlt héten, a leminősítés hírére 311 forintnál is többet kellett adni egy euróért, csütörtökre azonban óriásit erősödött: az euróárfolyam a hajnali 303 forintról délutánra 293 forintig esett vissza. A pénteki korrekció sem tudta a háromszázas szint fölé lökni az euró forintárfolyamát, és 297 alatt zárt. A dollárért 221,3 forintot, a svájci frankért 194,5 forintot kértek péntek délután.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!