Szeged és környéke

2009.04.10. 21:15

József Attila jelnyelven?

Szeged - „Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám": most ezt a József Attila-költeményt tanulja jelnyelven előadni a szegedi Sára Ildikó, aki évről évre részt vesz a hallássérültek országos szavalóversenyén. Ez az esemény halló ember számára is különleges élmény, de a siketeknek még érdekesebb.

Bakos András

„Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám": most ezt a József Attila-költeményt tanulja jelnyelven előadni a szegedi Sára Ildikó, aki évről évre részt vesz a hallássérültek országos szavalóversenyén. Ez az esemény halló ember számára is különleges élmény, de a siketeknek még érdekesebb. Hiszen közülük jó néhányan jelnyelven se tudják pontosan kifejezni, amit mondani szeretnének. Nekik próbál segíteni Ildikó, például úgy, hogy verset tanul velük.

A hallássérültek negyedik országos szavalóversenyét április 3-án rendezte meg Budapesten a Nasiba Alapítvány. A Nasiba mozaikszó; a nagyothallók és siketek baráti klubjának rendezvényére az országos sajtó is felfigyelt, talán azért, mert a kívülálló közönségre is gondoltak. A versenyző mögött, a kivetítőn ugyanis el lehet olvasni azt a szöveget, amit mond. A halló ember közben alighanem arra gondol, hogyan lehetne iskolában tanítani ezt a fajta természetes toleranciát, amivel a többség felé fordul itt ez a közösség. A megmérettetésen évről évre indul – csoportjával vagy egyedül – a 42 éves, Budapesten élő, de szegedi származású Sára Ildikó.

Így hangzik a Kopogtatás nélkül című költemény a szegedi Stefánián. Fotó: Segesvári Csaba

Így hangzik a Kopogtatás nélkül című költemény a szegedi Stefánián. Fotó: Segesvári Csaba
– Hallássérült vagyok, pontosabban nagyothalló, de tanáraim és szüleim megkövetelték, hogy beszéljek, és ne jeleljek – avat be történetébe. – Nekem szerencsém volt a bajban, mert könyvtáros–pedagógus édesanyám és villamosmérnök édesapám sokat foglalkozott velem, testvéreimmel és halló játszótársaimmal is beszélgethettem, így ötödik osztálytól már normál iskolába járhattam. Viszont mindig szerettem volna a sorstársaimmal is kommunikálni. 1996-ban léptem be a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségébe, jelnyelvi tanfolyamokra jártam. Szerettem volna korombeli nagyothallókkal találkozni, ezért csoportot alapítottam, amely előadásaival hidat épít a siketek és nagyothallók között. A 4 Érzék csoporttal először drámákat adtunk elő, aztán verseket, jelelve és hangzó beszéddel egyszerre. 2006-ban a IV. civil kulturális börzén József Attila-összeállítással léptünk fel, és nívódíjat kaptunk. Ezután már kár lett volna abbahagyni – bár ilyenkor nem is igazán a díj a fontos, hanem a találkozás a többiekkel, és az élmény, hogy látjuk: nagyon sok halló szeretné megtanulni a jelnyelvet, keresi a kapcsolatot velünk.

Ildikó kedvenc költői: Petőfi Sándor és Arany János. Legutóbb Weöres Sándor Bóbitáját adta elő, mostanában pedig József Attila Kopogtatás nélkül című poémáját tanulmányozza.

Miért érdemes verseket olvasni? Például azért, hogy legyen szavunk a ritkább érzésekre, gondolatokra is. Mert gyakran nincs. Megesik, hogy valami nagyon fontosat kellene mondani, mégis hallgatunk. Ezzel a siketek és nagyothallók is így vannak – csakhogy az ő „szókincsük" még szűkösebb.

Ildikó azt mondja, vannak olyan versek, amelyek egy siket számára bonyolultak. De ha az, aki segíteni akar, leül vele, megbeszélik a szöveget, rátalálnak a megfelelő kifejezésekre. Ha két ember igazán meg akarja érteni egymást, elhárulnak az akadályok, ilyenkor nincs lehetetlen.

Ahány iskola, annyi tájszólás

– Nem minden hallássérültnek van olyan szerencséje, mint amilyen nekem volt, hogy foglalkoztak velem – mondja Ildikó. – Csak a tájékozottabb sorstársaim használják jelelés közben a ragokat, ők nyilván jobban tudnak fogalmazni. A jelnyelv nem egységes: szinte ahány iskola, annyiféle „tájszólás" létezik. Mi egységesíteni szeretnénk a nyelvet, és jó lenne elérni, hogy a siketek iskoláiban a jeleléssel együtt oktassák a hangzó beszédet, így lehetne tágítani az önkifejezés határait.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!