Szeged és környéke

2009.04.17. 20:48

Magyar vizslát kapott ajándékba az angol lord

Szeged - Lapunk tulajdonosának nagypapája, Esmond Cecil Harmsworth, a második Rothermere vikomt egy magyar vizslát kapott ajándékba 1928-ban Bába Károlytól szegedi látogatása alkalmával. „Mint a vadászatnak nagy barátja, mindenkor meg fogom becsülni ezt a nemes állatot" – írta első köszönőlevelében a nyugalmazott szegedi katonatisztnek az angol lord, aki második levelében varázslatosnak nevezte Bicskást, a magyar vizslakölyköt.

Szabó C. Szilárd

Bába Károlyné nyugalmazott szegedi pedagógus nemrégiben elhunyt férje iratait rendezgetve bukkant két olyan levélre, melyet a lapunkat tulajdonló Daily Mail and General Trust első embere, [namelink name="Jonathan Harmsworth"], azaz [namelink name="Lord Rothermere"] nagypapája írt a tanárnő apósának. Az 1950-ben elhunyt Bába Károly 1928 májusában Esmond Cecil Harmsworthnak egy magyar vizslát ajándékozott szegedi látogatásakor.

A legjobb magyar vizslatenyésztő

Bába Károly az első világháborúban katonaként szolgált és megsebesült Galíciában. A nyugalmazott százados az első világégés után kisvad- és kutyatenyésztéssel kezdett el foglalkozni. Vadászkörökben a mai napig ismert a neve, több könyvet is írt. A magyar vizsla tenyésztéséről, gondozásáról, gyógyításáról és tanításáról 1928-ban az Endrényi Lajos Nyomda- és Hírlapkiadó Rt.-nél megjelent kötetét nemrégiben újra kiadták – reprint, változtatás nélkül, mert annyira hiteles és időtálló.

Bába Károly az 1920-as években sorra nyerte kutyáival, Sárival és Csintalannal a nemzetközi versenyeket. A nyugalmazott századost az országos vizslaklub még a legjobb magyar vizslatenyésztőnek is megválasztotta.

Esmond Cecil Harmsworth a vadászatnak nagy barátja volt. Fotó: DM/DV

Esmond Cecil Harmsworth a vadászatnak nagy barátja volt.
Fotó: DM/DV

1928 májusában Esmond Cecil Harmsworth Szegeden járt, és részt vett a Klauzál téren rendezett, 50-60 ezer fős, Trianon elleni tüntetésen. (A lord édesapját, a Daily Mail alapítóját, majd később a leszármazottakat is különös kapocs fűzi hazánkhoz: a sajtómágnás mélyen elítélte a trianoni békeszerződést, és a revízió egyik leghangosabb támogatója volt.) „Tele van a lelkem csodálattal e szép város iránt" – kezdte beszédét a Klauzál téren a második Rothermere vikomt, Esmond Cecil Harmsworth, akit akkor díszdoktorrá avattak a szegedi egyetemen.

Bába Károly kapitány úrnak!

Bába Károlyné a Bicskás névre keresztelt vizslakölyök ajándékozási körülményeiről nem talált dokumentumokat, fotókat, csak a lord két köszönőlevelére bukkant. Az elsőt még abban a hónapban Budapesten fogalmazta és adta postára Esmond Cecil Harmsworth.

„Nagyságos Bába Károly kapitány úrnak! Mélyen tisztelt uram!" – áll a megszólításban. Az 1928. május 22-én kelt levél így folytatódik: „Hálásan köszönöm azt a kedves ajándékot, amellyel engem megtisztelt. Mint a vadászatnak nagy barátja, mindenkor meg fogom becsülni ezt a nemes állatot, amely – mint levelében megjegyzi – azokkal a kiváló tulajdonságokkal bír, amelyek az Ön nemzetét is jellemzik: bátorság, kötelességtudás és hűség. Fogadja tisztelt Uram nagyrabecsülésem kifejezését."

Esmond Cecil Harmsworth 1928. július 17-én Londonból is küldött köszönőlevelet a nyugalmazott szegedi katonatisztnek a Maros utcába (lásd keretes írásunkat).

Bicskás és Betyár

Bába Károlyné elmondása szerint apósa a harmincas években Ricsén és Kisvárdán volt fővadász Majláth gróféknál. 1935-ben szerepelt is az egyik Filmhíradóban – ezt az interneten találta meg a közelmúltban –, amikor külföldieket vadásztatott, és megfújta a vadászkürtöt. Kisvárdáról a második világháború környékén költözött vissza a család Szegedre. A nyugalmazott pedagógus elmondása szerint apósa nagyon jól tudta idomítani a vizslákat. Ő csak Betyárra emlékszik, amelyet megsirattak, amikor meghalt. Bába Károlyné biztos benne, hogy Bicskás is legalább olyan hűségesen szolgálta a lordot, mint ahogy Betyár szolgálta a Bába családot.


A lord köszönő levele

Kedves Bába Úr! Nagyon szépen köszönöm a 14-i levelét és a könyvet, amit Ön nagyon kedvesen küldött nekem. Nagy érdeklődéssel tanulmányozom majd, és nemcsak a varázslatos kutya kedvéért, hanem azért is, mert egy olyan tapasztalt tenyésztő írta, amilyen Ön. Természetesen beszámolok majd arról, hogy mi a helyzet Bicskással. Tisztelettel, Esmond Harmsworth

Híres gazdi híres ebe

A héten megkérkezett Bo, a várva várt washingtoni első kutyakölyök: a fekete-fehér portugál vízikutyát Edward Kennedy szenátor ajándékozta az elnöki családnak. [namelink name="Barack Obama"] elnök két lánya választott a kis kutyának nevet Bo Diddley (1928-2008), a legendás afroamerikai gitáros-énekes, a blues és a rock neves előadója után. A két Obama-lány, Malia és a Sasha nemcsak a gitáros-énekesre emlékezett a névadással: unokatestvérük macskájának is Bo a neve, és édesanyjuk, Michell Obama apjának beceneve Diddley volt - olvasható a vasárnapi The Washington Postban, amely képpel illusztrált, címoldalas, a szomáliai kalózdrámáról szóló anyagnál is terjedelmesebb cikkben számolt be a kutyáról. Bo kitűnően alkalmas lesz a fehér házi fogadásokra: szmokingfekete szőre, fehér mellénye és mancsai vannak, pofácskáját kackiás kecskeszakáll díszíti.


Barack Obama már az elnökválasztás estjén megígérte lányainak, hogy kapnak egy négylábút a washingtoni elnöki rezidenciáravaló beköltözéskor. Az elnök korábban csak annyit közölt, hogy nagyobbik lánya, a 10 éves Malia allergiája miatt úgynevezett hipoallergén kutyát keresnek, amelyet egy állatmenhelyről szeretnének örökbe fogadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!