Szeged és környéke

2009.04.10. 23:21

Nehezen szokják meg az újat a szegediek

Szeged - Most egyszerre három városfejlesztési koncepció ellen is tiltakoznak a szegediek. Néhány kivételtől eltekintve erőtlenek a megmozdulások – derül ki az utolsó közel 10 év krónikájából. Általában a befektetők győznek, utólag pedig a lakosság is megnyugszik, sőt megszereti a létesítményeket.

Munkatársunktól

Ezekben a hetekben a legélénkebben és a legkülönbözőbb fórumokon a Reök-palota előtti lovas szobor odébb mozdítása miatt emelték fel a szavukat a szegediek. A tét: díszburkolat lefektetése, a tér átépítése. Ugyancsak most váltott ki elégedetlenséget a leendő 2-es villamos rókusi fordulójának helyszíne, hiszen miatta fákat kellene kivágni. A kábelgyár helyén felépülő lakóházak tervezett magassága miatt pedig a környéken élők zúdultak fel.

Csaknem az összes, az elmúlt 10 évben megvalósult beruházást hasonló tiltakozások kísérték. Ritka kivételtől eltekintve a város vagy a fejlesztők győztek. Igaz, nem voltak fához kötözős, utcán keresztbe fekvős, koplalós megmozdulások.

Szeged Plaza, 2000: átadták az üzletközpontot, noha a beruházás ellen a szomszédos házak lakói erőteljesen tiltakoztak. Ezt követően azonban az eladó lakásokat már pláza közeliként hirdették a tulajdonosok. Ugyanezt az értéknövelő funkciót tulajdonítják ma már a lakók Szeged első Tescójának is, amelyet 1995–96-ban még indulatosan fogadtak.

Mars téri piac, 2001-től: a Szeged gyomrának nevezett terület átépítéséről először 2001-ben született döntés, azóta áll támadások kereszttüzében az önkormányzat. A terület 2004-es tervek alapján, tiltakozások közepette nagy nehezen nyeri el végleges formáját.

A Franciahögyön először a lakópark ötlete, másodszor – a megvalósítás után – a közlekedés rendje verte ki a biztosítékot a környékbelieknél. Fotó: Frank Yvette

A Franciahögyön először a lakópark ötlete, másodszor – a megvalósítás után – a közlekedés rendje verte ki a biztosítékot a környékbelieknél. Fotó: Frank Yvette
A megszüntetett Rókusi és Gyevi temetők ügyében 2003-ban kezdődtek a tiltakozások. A Rókusira hamar ráépült a lakópark, a lázadozók elhallgattak, ám az elhanyagolt gyevit – amelyre eredetileg szintén lakóparkot terveztek – máig siratják.

Kállai-liget fái, 2004: részint a lakóparkká alakuló terület csatornázása, részint az építkezés miatt kellett 60 fát kivágni, amely ellen hosszú hónapokig tiltakoztak a környezetvédők és más civilszervezetek. A liget 2006-ra megszépült, új fákat és cserjéket ültettek, parkosítottak.

Mikszáth Kálmán utcai lakók, 2004: több mint 100 aláírással protestáltak a lakók és az üzletek tulajdonosai amiatt, hogy autóbuszok parkolnak az utcában. A benzingőz és a forgalom visszaesése miatt emelték fel a szavukat. A vihar rövid idő alatt elcsitult.

Tömörkény-gimnázium, 2007: önkormányzati képviselő szervezésében lakók fejezték ki nemtetszésüket amiatt, hogy az iskola udvarát beépítik.

Tarjáni fák, 2008: a városrész rehabilitációja miatt kellett fákat kivágni, a lakótelep két részre szakadt, faellenes és favédő táborra. Utóbb többen fogalmazták meg Csörög rovatunknak is: a szegediek ragaszkodnak a megszokott környezetükhöz, nehezen fogadják be az újat.

Eredményesen lobbiztak?

2004-ben a Franciahögy lakóparkban élők elérték, hogy tankcsapdákkal zárják el a Tesco felé vezető forgalmas utat (azóta ez a másik abnormális helyzet is megváltozott, sikerült egy szélesebb közmegelégedést kiváltó forgalmi rendet kialakítani). A tápéiak is győztek: 2005-ben adótornyot szerettek volna építeni a Búcsú téren, a lakók azonban tiltakoztak. A hivatal előbb nemet mondott a beruházásra, később, 2007-ben engedélyezte, de addigra lekerült a napirendről.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!