Szeged és környéke

2009.04.28. 00:00

Niggernek nevezték a rendőrök?

Szeged - A kubai származású Szabó Péter és bátyja, Viktor szegedi lakásában tartottak házkutatást szombat hajnalban a rendőrök az idősebbik fiú gázpisztolya után kutatva. Viktor a fegyvert a JATE-klubnál vette elő – állítása szerint egy tömegverekedést akart megakadályozni. A kutatás során Szabó Péter szerint a rendőrök megfenyegették, bőrszínére megjegyzést tettek. A Szegedi Rendőrkapitányság visszautasítja a vádakat.

Kiss Gábor Gergő

– A szobában számítógépeztem, amikor csengetést hallottam. Kinyitottam a belső ajtót, amin rendőrök nyomultak be – emlékezett vissza a szombat hajnalban történtekre a 18 éves Szabó Péter. A kubai származású fiatalember bátyjával, Viktorral, és barátaival a JATE-klubban szórakozott ezen a hajnalon, ahol 3 óra után szóváltásba keveredtek egy másik csoporttal.

– Hülyeség volt az egész, egy csaj miatt veszett össze két srác. Mivel mindkét oldalról többen vonultak ki a klub elé, a bátyám felhívta az egyik barátját, hogy azonnal hozza el neki a gázpisztolyát, különben tömegverekedés alakul ki. Mikor odaért az ismerősünk, Viktor kezébe vette a fegyvert, amelynek tartása teljesen legális. Azt akarta, hogy ne legyen nagyobb baj – mesélte Péter, aki az incidens után testvérével együtt hazament. Kisvártatva érkeztek meg a rendőrök belvárosi lakásukba, de ekkor Viktor már nem volt otthon; a gázpisztolyt az egyik szekrényben hagyta.

Zapata Danger Martha és fia, Szabó Péter. Panaszlevelet írtak a Szegedi nyomozó ügyészséghez. Fotó: Karnok Csaba

Zapata Danger Martha és fia, Szabó Péter. Panaszlevelet írtak a Szegedi nyomozó ügyészséghez. Fotó: Karnok Csaba
– Nem mondták, hogy házkutatás, csak annyit kérdeztek, tudom-e, miért vannak itt. Nemleges válaszomra említették a JATE-klubban történteket. Ezután kaptak egy hívást, mire két rendőr elsietett – mondta a fiú. Péter nem tudta lapunknak megmondani, miért van bátyjának gázpisztolya; a rendőröknek sem azt, hogy Viktor a pisztolyt hova rejtette. – Csak álltam, miközben az ott maradt nyomozó és rendőr fenyegetni kezdett. A rendőrbottal az ágyra szorítottak, hazugnak neveztek – beszélt a fiú. A fiatalember úgy hallotta, hogy bőrszínére is megjegyzést tettek. – Ebben nem vagyok száz százalékig biztos, de úgy emlékszem, hogy azt hallottam: valamilyen nigger – mondta.

Az eltávozott két rendőr eközben fogta el a Széchenyi téren Viktort, akinek útmutatása alapján kollégáik rátaláltak a fegyverre. A rendőrök ezután nyomták Péter orra alá a jegyzőkönyvet, és megkérdezték, hogy akar-e panasszal élni az intézkedéssel szemben. – Kérdeztem, hogy hova és mit kell írni. Mutatták, hogy oda, és azt, hogy nem élek panasszal. Féltem, ezért írtam alá – magyarázta.

A fiú és édesanyja a Szegedi Nyomozó Ügyészséghez írt panaszlevelet, hogy vizsgálják ki az esetet. – Valóban elég szóban közölni a jövetelük célját, de csak akkor, ha a sértett otthon van. A házkutatást, a szükségtelen erőszakot, a fenyegetést és a bőrszínre tett megjegyzést kifogásoljuk. Szeretnénk, ha ilyen rendőröket nem alkalmaznának tovább Szegeden – mondta Zapata Danger Martha, a fiúk anyja.

Krajkó Zoltán szegedi ügyvédet kérdeztük: valóban szabálytalanul hatoltak be a rendőrök a lakásba, illetve tényleg meg kellett volna várniuk Viktort? – Ilyen esetekben, mint a lőfegyver tárolás, akár rá is törhették volna az ajtót az illetőre, nem kell megvárni a gyanúsított hazatértét – válaszolt az ügyvéd.

Fegyvert kerestek

– A rendőrök a házkutatás elrendelését a jogszabályoknak megfelelően, szóban közölték a fiúval. Ezután figyelmeztették az illetőt panaszjogára, amivel az nem kívánt élni. A Szegedi Rendőrkapitányság visszautasítja a vádakat, mely szerint a rendőrök a fiú bőrszíne miatt rasszista kijelentéseket tettek, vagy emiatt indokolatlan erőszakot alkalmaztak volna. A házkutatáskor kollégáink nem tudhatták, hogy találnak-e fegyvert a lakásban, illetve van-e ott olyan személy, aki a fegyvert ellenük használni akarja. Ha a panaszos szerint az intézkedés aránytalan, szakszerűtlen vagy jogszerűtlen volt, a rendőrség vezetőjénél élhet panasszal – áll a Szegedi Rendőrkapitányság lapunkhoz eljuttatott közleményében. Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő hozzátette: a gázriasztó pisztoly viselése engedélyköteles, amivel a fiatalember nem rendelkezett. Emiatt Szabó Viktorral szemben a büntetőeljárás mellett szabálysértési eljárást is kezdeményeztek. A rendőrség a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!