Szeged és környéke

2009.04.20. 20:06

Szegedi Critical Mass: elfogyott a szusz

Szeged - A szegedi Critical Mass szervezői visszatérnek az alapkoncepcióhoz: az utóbbi évektől eltérően "spontán" biciklis vonulás lesz szerdán. Miért?

Nagy Zoltán

A kérdés több részre bontható - nyilatkozta [namelink name="Dovalovszki András"], a Critical Mass egyik szegedi szervezője. Egyrészt az eddigi szervező gárda kifulladt. Már mindenkinek más dolgokra kell fordítani azt a jelentős energiát, ami egy ilyen rendezvény megszervezéséhez szükséges, ugyanakkor nem jelentkeztek fiatalok, akik átvennék a terheket. Másrészt a kiküldött értesítőkre sem reagáltak annyian, mint a korábbi években, tehát a résztvevői érdeklődés is megcsappant. Harmadrészt a Critical Mass eredeti koncepciójába sem fér bele a túlszervezettség.

Ha pozitívan próbáljuk értékelni a folyamatot - magyarázza Dovalovszki -, akkor azt is mondhatjuk, a szegedi Critical Mass elérte célját. Már nem különös dolog a városi biciklizés, korábban nem tapasztalt kerékpáros tömeg alakul ki forgalmasabb kereszteződésekben. Folyamatos a kerékpárosok és az önkormányzat közötti kommunkáció: bicikliutak, tározók tekintetében is történtek előrelépések, még ha nem is mindig úgy, ahogy a szakértő bringások elképzelik. Ha pedig valami ellen nagyon tiltakozni kell, akkor nem restek fellépni, ezt Dovalovszki több demonstrációja, akciója is bizonyítja.

Ilyen most nem lesz a szegedi Belvárosi hídon... Fotó: Karnok Csaba

Idén kevesebben, sötétben emelik fel biciklijüket a Föld Napján...
Fotó: Karnok Csaba

Azért a felvonulás nem szűnik meg, csak ezután, úgy néz ki, szájról szájra, különböző közösségi oldalakon, e-mailben terjed a híre. A szerdai, a Dóm téren 20.00-kor kezdődő rendezvény nem kap rendőri biztosítást, nem lesz olyan szervezett, mint a korábbi években. A Critical Mass csapata ezért azt kéri mindenkitől, csak a KRESZ-szabályokat betartva, lámpával és csak saját felelősségére vegyen részt a közös bringázáson. Az útvonal ezúttal hosszabb lesz, így talán a fiatalabb gyerekeket nem tanácsos elhozni, de ez a késői kezdés miatt is necces.

A szegedi Critical Mass szervezői tehát visszatérnek a kisebb közösségek összeszervezésébe, amit jól mutat a minden hónap utolsó péntekén a Széchenyi téren megtartott "Utolsó péntek" is. Ezen csak pár kerékpáros szokott összegyűlni, beszélgetni, bringázni. Azonban az érdemi munka folytatódik, ha nem is a tömegrendezvények, de továbbra is a város kerékpáros közlekedésre egyre alkalmasabbá tételének irányában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!