Szeged és környéke

2009.04.17. 22:26

Tíz éve nem kapcsolták le ilyen korán a távfűtést

Szeged - A két hete tartó, 20-25 fokos meleg miatt április 6-a óta hidegek a radiátorok a szegedi panellakásokban. A hőszolgáltató az elmúlt tíz évben még soha nem kapcsolta le ilyen korán a távfűtést.

Kiss Gábor Gergely

Az elmúlt tíz évben soha nem kapcsolta le ilyen hamar a távfűtést a hőszolgáltató Szegeden, mint az idén – tudtuk meg Básthy Gábor ügyvezető igazgatótól. A fűtési idény szeptember 15-étől május 15-éig tart, de ha három egymást követő nap átlaghőmérséklete eléri a 12 fokot, szüneteltetik a szolgáltatást.

– Ez április 6-án következett be, azóta nem fűtünk a hozzánk tartozó 27 ezer szegedi panellakásban. A következő napokban sem számítunk 16 fok alatti hőmérsékletre, ezért nem tervezzük a fűtés visszakapcsolását
– mondta az igazgató. A korai leállással mégsem marad egyértelműen több pénz a zsebünkben. – A fűtési szezon átlaghőmérséklete a hidegebb tél miatt idén 6,7-6,8 fok volt, két éve viszont 7,4 fok. Az áprilisi meleg kompenzálhatja a téli időszakot, de a pontos fogyasztás csak júliusban derül ki – magyarázta Básthy Gábor. A hőszolgáltató munkatársai június elejétől olvassák le a tizenegyezer lakásban működő hőmennyiségmérőt, a többi lakásban pedig légköbméter alapján osztják szét a lakók fogyasztását. Az ügyvezető igazgató szerint a panelrekonstrukción átesett házakban lakók akár pénzvisszafizetésre is számíthatnak – a régi típusú panelokban élőknél „bármi megtörténhet".

A korán jött jó idő miatt idén már április 6-án leállították a távfűtést. Fotó: Segesvári Csaba

A korán jött jó idő miatt idén már április 6-án leállították a távfűtést.
Fotó: Segesvári Csaba

A következő napokban az előrejelzések szerint valamelyest csökken a hőmérséklet, a fűtés újraindítását a lakóházak közös képviselői kérhetik.
– Ilyenkor meg kell vizsgálnunk a műszaki lehetőségeket, de egyetlen ház kedvéért lehetetlen újraindítani a szolgáltatást – közölte Básthy Gábor.

Fűtésleállítás Szegeden

2000: április 16.
2001: április 28.
2002: április 17.
2003: április 22.
2004: április 21.
2005: április 29.
2006: április 19.
2007: április 12.
2008: április 15.
2009: április 6.

Címkék#fűtés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!