Szeged és környéke

2009.04.03. 23:36

Válságban felértékelődik a szerencsejáték is

Szeged - Bíznak a szerencsében a szegediek: a lottózók forgalma nem csökkent. Az ötös lottó főnyereménye 677 millió forint – gazdasági krízisben bárkinek jól jönne. De vannak, akik pont a megszorítások miatt nem tudnak „áldozni" Fortuna képzeletbeli oltárán.

Kovács Kriszta

Igazi pénteki hangulat fogadott bennünket a Széchenyi téri lottózóban: a szegediek ikszeltek, sorban álltak, reménykedtek. A megszokottnál több szelvénnyel állt a pult mellett Csanyevácz László. A nyugdíjas szállodai szobafőnök azt mondta, hogy már csak a szerencsében bízik.

– Totón már többször volt 13+1-es találatom, amivel több 100 ezer forintot nyertem. Ha többet játszom, nagyobb az esélyem a főnyereményre! – mosolygott.

A fiatalok is bíznak a szerencsében, és többnyire nyernek a csapataik. Militár Ádám a barátaival szokott Tippmixet játszani, a nyereményt „visszaforgatják". – Egy éve kezdtük, hetente háromszor-négyszer is fogadunk. A meccsektől függ, mennyit játszunk meg.

Hetente négyszáz forintot költenek ötös lottóra Berta Sándorék. A 25 éves fiatalember a szülei szelvényét hozta be: két mezővel játszanak. Azt mondta, legalább 20 éve ugyanazokat a számokat ikszeli a család. Egyetemi csoporttársa kísérte el a lottózóba: Lakatos Elizabeth kétszáz forintot nyert a piramisos sorsjeggyel. – Nem szoktam játszani, de most úgy gondoltam, kipróbálom. Ennek a kis összegnek is nagyon örülök! – újságolta.

Szabó Dániel, Bazsik Tamás és Babarczi Norbert hetente akár négyszer is fogadnak a tippmixen. Fotó: Schmidt Andrea

Szabó Dániel, Bazsik Tamás és Babarczi Norbert hetente akár négyszer is fogadnak a tippmixen.
Fotó: Schmidt Andrea

Néhány borúlátóbb szegedivel is találkoztunk. Balogh Árpád például a megszorítások miatt kevesebbet lottózik, de nem meri végleg abbahagyni. A 68 éves nyugdíjas pék hetente egy mezőt tölt ki a korábbi kettő helyett. Hasonló megfontolásból hagyott fel Fortuna megkísértésével László is. A 70 éves nyugdíjas hetente kitöltött egy-egy hatoslottó-szelvényt. Azt mondta, a válság miatt már nem telik rá: havonta csak egyszer játszik.

– Fél éve döntöttünk úgy, hogy kevesebbet költünk szerencsejátékra. A feleségemnek és nekem együtt 100 ezer forint a nyugdíjunk, aminek a fele elmegy a gyógyszerekre – árulta el László, aki most csak nosztalgiából jött be a lottózóba: megcímzett egy borítékot, majd továbbsétált a postára feladni.

Nem érezni a válságot

– A szerencsejáték olyan kiadás a családnak, amiről könnyű lemondani. Nem napi szükséglet, mint az étel vagy a közüzemi számla befizetése – magyarázta Somorai László. A Szerencsejáték Zrt. szóvivője hozzátette: forgalmuk 10-15 százalékkal nő, ha óránkénti akciót hirdetnek, vagy ha milliárd körülire halmozódik az ötös lottón a főnyeremény. A sorsjegyek forgalma is a lottózástól függ: aki szelvényt ad fel, az gyakran vásárol sorsjegyet is.

Szenvedéllyel

A gazdasági krízis jelentősen megnöveli a szenvedélybetegek számát a svéd népegészségügyi intézet kutatása szerint. A szakemberek állítják, hogy a fiatalok és a munkanélküliek a legveszélyeztetettebbek, mert a pénztelenség és a semmittevés miatt felerősödik a szerencsébe és a nagy nyereménybe vetett hit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!