Szeged és környéke

2009.04.08. 23:43

Véget ér a tápai Búcsú tér kálváriája

Szeged - Betontörmelék, szemét, kőzúzalék – ez látható a tápai Búcsú téren. 5 évnyi tervezgetés, kavicstárolás és adótoronyvita után idén véget ér a tér kálváriája. Parkos sétatér lesz belőle.

Dombai Tünde

Sok viszontagság után az idei Mihály-napra megújul a tápai Búcsú tér. A decemberi polgármesteri tájékoztatón elhangzott és az idei szegedi költségvetésben benne is van a tereprendezésre szánt önkormányzati 80 millió forint – mondta Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. A városrész lapjában tervrajz is megjelent, de az még nem a végleges. Három éve készítette Boldog Mária tervező, amikor még arról volt szó, hogy egy mobilszolgáltató adótornyot létesít ott, és azt kell körbeépíteni. Azóta eldőlt, hogy adótorony nem lesz, a tér rendezési tervét finomítani kell, majd közbeszerzési eljárással kivitelezőt keresni.

Azt már lehet tudni az 5600 lelkes városrész hagyományos vásárteréről, hogy többfunkciós sétatér lesz. A Rév utca, Gyöp sor és a csapadékvíz-csatorna határolta 39 ezer négyzetméteres területen 1600 négyzetméternyi sétányt, utat, 260 fát és 760 négyzetméternyi cserjét képzelnek el. Megtartják régi helyükön a mutatványosokat, hozzá mobil színpad, parkoló létesül, megfelelő áram- és szennyvízellátással.

Újratervezés után talajcsere, közműépítés, parkosítás kezdődik Tápén. Fotó: Segesvári Csaba

Újratervezés után talajcsere, közműépítés, parkosítás kezdődik Tápén.
Fotó: Segesvári Csaba

– Minden építést bontásnak kell megelőznie. A Búcsú téri tavat már a nyolcvanas években is a háziipari szövetkezet szemetével töltötték fel. A csatornaberuházáskor 15 ezer köbméternyi törmeléket raktároztak a területen, és a színpadnak kijelölt domb alatt is betontömböket dobáltak le – mutatta a helyszínen Juhász Gyula, a városrész KDNP-s önkormányzati képviselője. A városatya emiatt a terület előzetes feltárását és ahol szükséges, talajcserét kezdeményez. Fél ugyanis, hogy ha nem nézik át alaposan a területet, megsüllyedhet a körhinta és más játszóeszközök alatt a föld. Ráadásul a mostani kalkuláció szerint a korábban tervezett parkba nem fér el a Szegedi Vásár és Piac Kft. által kért minimum 4000 négyzetméteres vásár. A képviselő ezért inkább kevesebb, de időtálló munkát tervezne az idén. Így a növénytelepítéssel a jövő évi búcsúra készíttetné el a Búcsú teret végleges formájában.

Kavicsdepó, telefontorony

2004: a szegedi csatornaberuházáshoz szükséges építőanyag depója létesül a téren. 2005. június 23.: adótorony építéséhez a város bérbe adja a Búcsú teret, de a mobilszolgáltató nem fizet, amíg nincs kész a torony. 2007. március 27.: a környékbeliek tiltakoznak, mondván, veszélyezteti az egészségüket a tervezett telefontorony. 2007. július 15.: a közigazgatási hivatal elutasította a Magyar Telekom Nyrt. építési engedélyét. 2007. július: elkészül a csatornaépítkezés, felszámolják a Búcsú téri lerakót. 2007. december 11.: a közigazgatási hivatal megfordította a saját döntését, mégis épülhet adótorony a Búcsú téren. 2007. december 13.: a szegedi önkormányzatnak más tervei vannak, nem adja bérbe a teret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!