Szeged és környéke

2009.05.03. 10:36

A hosszú házasság titka: rossz memória

Szeged - Gyémántlakodalmát, vagyis házasságkötésük 60. jubileumát ünnepelte szombaton a Domján házaspár. A vagány csanyteleki kislányra az édesanyja hívta fel fia figyelmét. A hosszú, békés együttélés titka, elárulták, a rossz memória.

Dombai Tünde

– Csitri voltam még, a háború után Csanyteleken laktunk. Épp csak elvégeztem a középiskolát, amikor a leendőférjem szemet vetett rám. Szerelem volt az elsőlátásra. Neki szatócsboltja volt a faluban. Jó kiállású, agilis, fess ember volt, ebből a mai napig nem engedett. Akkoriban sok lakodalomban megfordultunk, egyre jobban megismerkedtünk. 1949 májusában kötöttük össze az életünket – idézte fel kapcsolatuk kezdetét Domján Józsefné Gémes Irénke néni tegnap, amikor családjuk körében a 60. házassági évfordulójukat ünnepelték.

Józsi bácsi úgy emlékszik, édesanyja hívta fel a figyelmét a csupa mosoly, vagány kislányra, aki elengedett kézzel biciklizett el rendszeresen az üzletük előtt.

A szatócsboltot államosították, a fiatal házasok előbb Vásárhelyre, majd félszáz esztendeje Szegedre költöztek. Ugyancsak félszáz esztendeje lapunk, a Délmagyarország előfizetői. Az asszonyt a Széchenyi téri Pók bolt eladójaként ismerhette meg a város. Férjura az Áfész vezetői székéből ment nyugdíjba. Jó egészségnek örvendenek. Szatymazi tanyájukon töltik az időt tavasztól őszig.

Irénke néni 77, Józsi bácsi 85 éves. Mesélik, kitartottak egymás mellett, ahogy hajdan ígérték, jóban-rosszban. Hatvan boldog év titka, elárulták: a rossz memória. Vagyis, noha az őmindennapjaik sem teltek zökkenők nélkül, fél napnál tovább sohasem nehezteltek egymásra. Elfelejtették, miért is kaptak össze.

A Domján házaspár gyémántlakodalmát napra pontosan május 7-én ünnepli. Tegnap 2 lányuk, 2 unokájuk 3 dédunokájuk, összesen 28-an ünnepelték őket. A derűs ifjú párt kedvenc énekes házaspárjuk, Záray Márta és Vámosi János dalával, a Baracknyílás idején cíművel fogadták az étteremben. Józsi bácsi – kereskedővéna nem vész el – kiszámolta beszédében: Irénkével az oldalán 720 hónapot, 312 hetet, 21 ezer 600 napot és 518 ezer 400 órát töltött örömben-boldogságban.

Minden év ünnep

Esküvőszervezőktől hallottuk, hogy minden ötödik évben van mit ünnepelni. az 1. év: papírlakodalom, az 5. év: falakodalom, a 10. év: rózsalakodalom, a 15. év: kristálylakodalom, a20. év: porcelánlakodalom, a 25. év: ezüstlakodalom, a 30. év: gyöngylakodalom, a 35. év: korall-lakodalom, a 40. év: rubinlakodalom, a 45. év: zafírlakodalom, az 50. év: aranylakodalom, az 55. év: smaragdlakodalom, a 60. év: gyémántlakodalom, a 65. év: vaslakodalom, a 70. év: kegyelmi lakodalom, a 75. év: koronaékszer lakodalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!