Szeged és környéke

2009.05.15. 23:15

Lakat kerülhet Nagyfára

Nagyfa - Hazai börtönök - többek között a nagyfai - bezárását tervezi az év második felében a kormány. A magyar börtönökben - így a szegedi Csillagban és Dorozsmai úti intézményében is - túlzsúfoltság van; az IRM kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint a tavaly átadott két BV intézetbe kerülhet az elítéltek egy része.

Munkatársunktól

Öt börtön ideiglenes vagy végleges bezárását tervezi takarékossági okokból a kormány az év második felében – írta tegnapi számában a Magyar Nemzet.

Ideiglenesen bezárnák a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épületét és az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti létesítményét. Végleg megszüntetnék a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei, a Nagyfai és a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet.

– A bezárásokról még nem született döntés, ugyanakkor a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben az állami feladatokat a lehető legésszerűbben, legolcsóbban kell ellátni - közölte lapunkkal Petrás Roland. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztályának munkatársa elmondta, hogy a tervezett intézkedéseknél fontos szempont, hogy azok ne teremtsenek rosszabb munkafeltételeket az intézetekben dolgozók számára, és ne eredményezzék a fogvatartottak elhelyezésének romlását. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy miért pont a nagyfai intézet ajtajára kerülhet lakat, ahogy arra sem, hogy jelen pillanatban hány elítéltet tartanak fogva Nagyfán, illetve hányan dolgoznak ott fegyőrként és egyéb beosztásban.

Nem tudni, miért pont a nagyfai börtön ítélné bezárásra a kormány. Fotó: Schmidt Andrea

Nem tudni, miért pont a nagyfai börtön ítélné bezárásra a kormány.
Fotó: Schmidt Andrea

Mivel március elején megírtuk, hogy a szegedi Csillag börtönben akkor 140, Dorozsmai úti intézményében 114 százalékos volt a kihasználtság, kérdést tettünk fel a jövővel kapcsolatban is: hogyan kívánják megoldani a fogvatartottak és a dolgozók elhelyezését? – A börtönök zsúfoltsága jelentősen csökkent a tavaly átadott két új BV intézetnek Szombathely, Tiszalök – köszönhetően, melyek alkalmasak arra is, hogy kiváltsák a kisebb befogadóképességű, jelentős költségtöbblettel működtethető börtönöket – válaszolt Petrás Roland. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek költséghatékonyabb gazdálkodását szolgáló intézkedések semmiképp nem járnak az állomány létszámának csökkentésével, tehát egyetlen dolgozójuk munkahelye sem kerül veszélybe.

A fegyház története

A Pallavicini uradalomból kialakított 744 holdas nagyfai birtokot rabgazdaság céljára az 1930-as évek végén adták át a Szegedi Kerületi Börtönnek. Az intézet 1957 elején önállósult, Szigorított Büntetés-végrehajtási Munkahely, Nagyfa elnevezéssel. A Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet az alapító okirat szerint 1990-ben létesült. A börtön és fogház fokozatú új intézet kialakítását a Szegedi Átmeneti Intézetből és a Martonvásári Szigorított Javító-nevelő Intézetből átszállított elítéltekkel kezdték meg 1990 februárjában. Nagyfán az elítéltek jelenleg előzetes letartóztatásukat, vagy fegyház, börtön és fogház fokozatú szabadságvesztésüket töltik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!