Szeged és környéke

2009.05.21. 19:28

Megkapó macskaszeretet

Szeged - Hűséges házi kedvenc, az ember barátja, kényes érdekjószág – a vélemények ma is megoszlanak a macskákról.

Kancsár Tímea

Az ókori társadalmakban istenként tisztelték a cicákat, a középkorban viszont tartását pogány szokásnak vélték, emiatt sok macskát elégettek, elpusztítottak – különösen a feketéktől tartottak. A kereszténység elterjedése után úgy hitték ugyanis: az ördög és a boszorkányok macska alakját öltik magukra. Mégis sokan nem tudnak ellenállni, ha elhangzik:
„miáú", és ezt csak a hízelgésük múlja felül.

A szeretetéhes, doromboló négylábúak gondos szülők, a nősténymacska minden rezdülését figyeli kölykeinek, akik csak tizenkét hetes koruk után állnak készen arra, hogy új otthonba költözzenek. Egy átlagos nőstény élete során összesen akár 100 utódot is világra hozhat. A kiscicák talpraesettsége életük első időszakában megmutatkozik, nem mindegy ugyanis, hogy helyezkednek, amikor evésre kerül a sor.

A cicamama két kölykéről gondoskodik. Fotó: Karnok Csaba

A cicamama két kölykéről gondoskodik.
Fotó: Karnok Csaba

Az élelmesebb apróságok egy cseppet ducibbak, mint félénkebb testvéreik. Az emberhez hasonlóan a macskák életében is az anyaság időszaka lehet a legszebb, erről nyugodtságuk, kiegyensúlyozottságuk és képünk tanúskodik.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!