Szeged és környéke

2009.05.28. 21:16

Szatymazi repülőnap a delmagyar.hu-val, online

Szatymaz - Idén Kecskeméten elmarad a repülőnap, így 100 kilométeres körzetben nem lesz a szatymazihoz hasonló légi parádé. A mai, delmagyar.hu által támogatott repülőnap ráadásul ingyenes. Bemutatót tart Besenyei Péter, és aki figyelmesen kémleli az eget, vörös sólymokat, illetve román sasokat is láthat.

Delmagyar.hu

14.50 óra: Besenyei leszállt. A földön interjút adott, gyorsan körbevették rajongói: köztük is "pörgött, mint a grillcsirke" - ő maga fogalmazott így. Most nem versenyről érkezett, hanem horgászásból. Tökölön szállt fel, 27 perc alatt ideért Szatymazra.

14.45 óra: fejjel lefelé, oldalt, két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül: Besenyei Péter megérkezett Szatymaz fölé. A tőle várható káprázatos bemutatóra megtelik a nézőtér és kisüt a nap: már több mint ötezren vagyunk. Newton zokogna, ha látná a fizika törvényeit meghazudtoló produkciót.

14.10 óra: ismét kisütött a nap, a román kötelékre már mosolygott. Parádé, köszönő áthúzás.

13.40 óra: AN-2-esek a fejünk felett, van hangjuk.

13.30 óra: az időjárás a csúnyábbik arcát mutatja, de az emberek kitartók, mindenki Besenyei bemutatóját várja. Zsombónál és Zákányszéknél szakad az eső, itt csak hideg van.

12.40 óra: Egy ASH 25 segédmotoros vitorlázógép, a világ egyik legnagyobb fesztávú (27 méter) légmadara a levegőben. Motoros sárkányrepülők érkeznek, a tömeg csak gyűl. 

12.15 óra: egyelőre elkíséri a zuhé a repülőnapot, Szatymaztól 3 kilométerre Budapest felé szakadt az eső. Dobre Mihály Extra 300-as gépével repül el néhány méterre a fejünk felett. Ilyennel repül majd Besenyei Péter is.

11.30 óra: először a nagyközönség előtt a Szabó Péter vezette Vörös sólymok 5 Falke gépből álló köteléke.

10.50 óra: a motoros ejtőernyős látványa leginkább egy Star Wars film hangulatát idézi fel bennünk, látványos az egyszer szent.

10.25 óra: ejtőernyősök takarják el az eget, hamarosan pedig sugárhajtású gázturbinás modell érkezik. 2500-ról ugranak ki az újabb ejtőernyősök, akik miután áttörik a felhőket lassan ereszkednek lefelé. Akadt, aki a fenekével ért földet, így könnyebb volt landolni.

10.15 óra: hamarosan Kövecses Ferenc modelljei szállnak fel, 10.30-kor érkeznek a háti motoros ejtőernyősök, majd 11-kor hagyományos ejtőernyős bemutató lesz. A Vörös sólymok köteléke 11.30 órakor ereszkedik a magasba.

9.50 óra: túl vagyunk az ünnepélyes megnyitón, az időjárás nagyon kegyes hozzánk, a nap előbújt a felhők közül. A népek jönnek rendesen, a szervezők mindent megtesznek, hogy jól érezzék magukat. Főzősátrak, kézműves foglalkozások és persze a repülő csodák várják az érdeklődőket.

400 kilométeres óránkénti sebességgel, fejjel lefelé zuhanó Besenyei Péter, lökhajtásos repülőgépmodell, valamint vörös sólymok a légtérben – a tavalyi rendezvény sikere a garancia arra, hogy holnap sem csalódnak az égi csodák kedvelői: immár harmadszor lesz Szatymazon repülőnap.

Mivel a kecskeméti repülőnap idén elmarad – a Honvédelmi Minisztérium takarékossági okokból mondott le róla –, 100 kilométeres körzetben nem lesz hasonló rendezvény – figyelmeztetett tegnap Szabó Péter, a szatymazi program főszervezője. Zuhogó esőben ácsolták a sátrakat, ellenőrizték a gépeket, de Szabó Péter megnyugtatott: szombatra jó időt jósol a meteorológia.

A delmagyar.hu által támogatott harmadik szatymazi repülőnapon a hagyományokhoz hűen láthatják az érdeklődők a Red Bull Air Race-sorozat sztárját, a műrepülő világbajnok [namelink name="Besenyei Péter"]t délután 14 óra 30 perckor.

A hangárban már készítik elő a gépeket. Fotó: Miskolczi Róbert

A hangárban már készítik elő a gépeket.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Ahogy az elmúlt években, ezúttal is egy német gyártmányú Extra 300-assal érkezem Szatymazra. A klasszikus műrepülőelemek mellett saját figurákat is ígérhetek a közönségnek. Egyébként nincs előre megkoreografált programom, mindig a helyzetnek megfelelően improvizálok – árulta el a pilóta, aki a bemutató után leszáll, így személyesen is találkozhatnak vele a repülés szerelmesei.

DM-grafika

DM-grafika
Az Alföld Repülőklub és a szatymazi önkormányzat közös, ingyenes rendezvényén – amely 9 órakor kezdődik – hazánkban először láthatók a romániai sasok: a 4 Extra 300-as géppel érkező kötelék a román nemzeti hadsereg bemutatóinak is állandó szereplője. Látványosnak ígérkezik az ultrakönnyű gépek produkciója – ezek tömege a két utassal sem lehet nagyobb 450 kilogrammnál. Lesz Auto giro bemutató is – ez egy forgószárnyas, kétszemélyes, helikopterhez hasonlatos szerkezet. Aki az ejtőernyősök kulisszatitkaira kíváncsi, bepillanthat felszerelésükbe, aki pedig az égbe vágyik, jelentkezhet sétarepülésre a 2, 4 és 12 személyes gépekre. A kétülésesekben a vezetést is ki lehet próbálni.

Holnap rendezik a harmadik Szatymazi repülőnapot

Holnap rendezik a harmadik Szatymazi repülőnapot.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mellékelt térképünkön látható a szatymazi repülőtér elérési útvonala: a Szegedről érkezőnek a Fehértói Halászcsárda utáni, vasúti átjárós kereszteződésnél érdemes balra fordulnia, aki busszal jön, alig 200 métert gyalogol a megállótól. Ha pedig a meteorológiai előrejelzés mégsem jönne be, a szervezők a jövő szombati esőnapon tartják meg a rendezvényt.

Sétarepülés

A delmagyar.hu játékában sétarepülést nyerhetnek a szerencsések. Kérdésünk: milyen sorozatban szárnyal Besenyei Péter? A válaszokat a [email protected] e-mail címre várjuk. A beküldők között 10 személy részére sétarepülést sorsolunk ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!