Szeged és környéke

2009.07.19. 19:57

A hét témája: A kánikula

Szeged - A hét témája rovatunkban aktuális, mindenkit érintő témát dolgozunk fel. Ezúttal a rekkenő hőségről készítettünk összeállítást.

Munkatársainktól

A múlt héten Szegeden napközben 30 fok felett volt a hőmérséklet, a meleg éjszaka is alig enyhült. A mentősöket mintegy 30 százalékkal gyakrabban riasztották, a locsolóautók napi 200 köbméter vizet locsoltak szét a városban.

Afrikai eredetű, délnyugat felől érkező forró levegő tette próbára tűrőképességünket a múlt héten. Pénteken Csongrád és Békés megyében volt a legnagyobb a kánikula az országban, Szegeden például 33,2 fokot mértek.

Az embert próbáló hőhullám Szegeden a múlt héten kezdődött: kedden hőségriadót rendelt el a polgármester. Az ivókutaknál sorban álltak az emberek. A 38 berendezés mellett további hat mobil kutat is felállítottak a város legforgalmasabb pontjain: a Dugonics téren, az Aradi vértanúk terén, a ligetben a Liszt Ferenc sétányon, a Széchenyi téren, a Mars téren és a Víztorony téren. Az utcákat éjszaka locsolóautók hűtötték.

Pancsolóvá változtak a hőségben Szeged szökőkútjai. Fotó: Frank Yvette

Pancsolóvá változtak a hőségben Szeged szökőkútjai.
Fotó: Frank Yvette

Nem kedvezett az időjárás a szabadban dolgozóknak sem: az autópálya nyomvonalán az építőmunkások reggel hétkor kezdték a munkát, mint mondták: már akkor is izzad az ember. Délre rekkenő volt a hőség: maga a pokol. Nem csoda, hogy fejenként 7–8 liter szódát, vizet is elfogyasztottak. A Környezetgazdálkodási Kht. autói napi 24 órában járják a várost, naponta 200 köbméter vizet locsoltak az úttestre, növényekre.

A forró napok a mentősöket is megdolgoztatták: jelentősen emelkedett a riasztások száma. A megszokotthoz képest harminc százalékkal több alkalommal hívták őket.

Hűtővíz. Mindenki úgy védekezett a forróság ellen, ahogy tudott. Fotó: Frank Yvette

Hűtővíz. Mindenki úgy védekezett a forróság ellen, ahogy tudott. Fotó: Frank Yvette
– A leggyakrabban ájulásos, hőkimerüléses panaszok miatt hívtak bennünket – mondta Mulati Árpád, a mentőszolgálat megyei irányítócsoportjának vezetője. A rosszullét nem csak az időseket, szívbetegeket fenyegette: az egyébként egészséges fiatal szervezetet is megviseli, ha nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot.

Megteltek a strandok és az uszodák: sokan a vízpartra menekültek, vagy a szökőkutaknál kerestek enyhülést. A bölcsődékben, óvodákban és gyerektáborokban nem tartottak olyan foglalkozásokat, ahol a gyerekek közvetlen, tűző napsugárzásnak vannak kitéve.


A hőségnek még nincs vége: mától újra melegszik az idő. Hétfőn 30 fok várható, aztán napról napra egyre több. A forróság csütörtökön és pénteken lesz a legerősebb. Ennek ellenére ez az időjárás nem számít extrémnek – tájékoztattak a szegedi meteorológiai állomáson. Javában nyár van, és minden nyáron előfordul néhány valóban forró hét.

Idősek, gyerekek, betegek

A hőség leginkább a gyerekek, az idősek és a kismamák szervezetét terheli meg. A meleg hatására szaporábbá válik a pulzus, az agyba kevesebb vér jut, ezért gyakori a rosszullét, a szédülés. Többek között bőrkiütés, kimerültség, görcsök jelentkezhetnek, de akár hőguta is érheti az embert, ha nem elég óvatos. A szívbetegek, magas vérnyomással élők is nehezen viselik a magas hőmérsékletet.

Házi kedvenceink is kaphatnak hőgutát

Az Orpheus Állatvédő Egyesület külön felhívta a figyelmet, hogy háziállatainkra is nagyon figyeljünk a kánikulában. Adjunk nekik minél több vizet, ha van lehetőségünk, ne engedjük őket a napra, kutyáinkat ne tartsuk láncon. Inkább hűvös, árnyékos helyen készítsünk nekik kuckót, ha nagy a bundájuk, nyírjuk meg, és nedvesítsük is be az állatok szőrét. Véletlenül se zárjuk be őket a nagy melegben autónkba, könnyen kaphatnak hőgutát. Ha azt látjuk, hogy az állat intenzíven liheg, nyelve állandóan kilóg a szájából, akkor azonnali folyadékpótlás szükséges, valamint állatorvost is hívjunk segítségül.

Mit és mennyit igyunk?

Hatalmas a hőség, az utóbbi napokban sokszor jóval harminc fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Rengeteg folyadékot vesztünk ilyenkor, de mivel érdemes pótolni?

Tikkasztó a meleg, nemcsak nyűgösek és fáradtak vagyunk, de szomjasak is. Inni minél többet kell ilyenkor, de nem mindegy, hogy mit.

Dr. Kohán Mária szegedi belgyógyász szerint egy átlagos felnőttnek minimum három liter folyadékot kell innia naponta. Nem fontos, hogy ez csak csapvíz legyen. Ajánlja az ásványvíz fogyasztását, de a márkák váltogatásával, hiszen vegyes összetételük miatt akár vesekőhöz is vezethetnek. Ezenkívül javasolja a paradicsomlé fogyasztását is, rengeteg benne a kálium, ami fontos szerepet játszik a sejtek energiaellátásában.

Kánikulában jólesik a görögdinnye, mert sok víz van benne.

Kánikulában jólesik a görögdinnye, mert sok víz van benne.
– Együnk mindennap legalább egy tányér levest. Sok benne a só, amiből rengeteget vesztünk, amikor izzadunk, ezt is pótolni kell. Ha nem eszünk levest, akkor teánkba tegyünk egy kevés sót – mondta a doktornő.

Gyümölcsök közül elsősorban a görögdinnyét javasolja, magas víztartalma miatt. Az almát emelte még ki, hiszen abban több mint tízezerféle hatóanyag van. A gyümölcsökön keresztül sok rostot juttathatunk a szervezetünkbe, amiből szintén sokat veszítünk, amikor a folyadék távozik belőlünk.

Lőrinczné Losoncz Tímea dietetikus elmondta: nagyon figyeljünk oda gyermekeinkre a tartós meleg során, nekik a minimum folyadékmennyiség két liter egy nap, ez persze kortól is függ. A nyári sörözéssel kapcsolatban is tanácsot adott:

– Napi két deciliter bor vagy egy pohár sör ebéd után még nem ártalmas, de nem ajánlatos alkohollal pótolni az elveszített folyadékot - hangsúlyozta a táplálkozási szaktanácsadó.

Tűzoltók intelmei

A kánikulai meleg miatt szükséges óvintézkedésekre hívta fel a figyelmet a tűzoltószövetség.

Nem szabad gyermeket a tűző napon álló autóban hagyni, mert pár perc alatt is 50–60 fokra melegedhet fel a jármű, és a benne ülők hősokkot kaphatnak – figyelmeztetett Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője. Javasolta: ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő flakonokat és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor nem tanácsos száraz aljnövényzetre parkolni, ugyanis lángra kaphat a gaz is és a kocsi is.

Szemét és gaz égetésekor, szabadban való bográcsozás, grillezés után a tűzrakó helyet csak akkor szabad elhagyni, ha meggyőződtünk arról: a tűz nem gyulladhat meg újra. A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, hogy mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról, és ne térjenek le a turistaútról.

Felhívta a figyelmet arra is: aki egészségi, fizikai állapota miatt nem bírja a meleget, az inkább ne induljon útnak, ha megteheti. Ha mindenképpen ki kell mozdulnia otthonról, akkor kora reggeli vagy késő esti időpontot válasszon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!