Szeged és környéke

2009.07.21. 21:48

A szegedi ördögűző ingyen dolgozik

Szeged - Amikor az ördög távozik a lakásból, rendbe jönnek a dolgok. Elmúlnak a betegségek, és béke költözik a lelkekbe. Az ördög kolompolásra, gyertyafüstre vagy a füstölő illatára, valamint imádkozásra távozik. Sokan nem hisznek benne, mégis kipróbálják, a szegedi ördögűző ugyanis ingyen dolgozik.

Fekete Klára

A szegedi ördögűzőnek van polgári foglalkozása, onnan ismerem. Amikor megtudtam, hogy „hobbiból" – valójában azért, hogy segítsen az embereken – ördögöt űz, viccesnek találtam a történetet.

Katalinról azonban azt követően, hogy beszéltem vele a szertartásról, mégsem tudok ironikuson írni. És nem azért, mert közben „megtértem", hanem azért, mert jó ember, és emberbaráti szeretetből űzi a sátánt. Nem kér pénzt, nem fogad el ajándékot, nem tolakodó, nincs hátsó szándéka, nem akar senkire ráragadni, nem agitál az egyháza mellett. Merthogy – bejegyzett – egyháza van, aminek lelkes tagja, egy szolgálat aktivistája olyan igazolvánnyal, amelyikkel a kórházakba is beengedik. Lelket önt a betegekbe, sőt képes meggyógyítani azokat, akikről már lemondtak az orvosok.

Ez utóbbi információkat – noha konkrét eseteket említett – nem ellenőriztem. Arra voltam kíváncsi, milyen az ördögűzés. Katalin csak azzal a feltétellel egyezett bele, hogy nem írhatom meg a nevét. A 66 éves, nyugdíj mellett dolgozó asszonyt ugyanis tényleg sokan ismerik Szegeden. Nem akar gúnyos megjegyzéseket, nem szeretné, ha kinevetnék, és ha ismeretlenek zaklatnák.

Kellékek. Fotó: Segesvári Csaba

Kellékek. Fotó: Segesvári Csaba
Ördögűzésre egy közös ismerős lakására mentünk. Némán ültünk, és egy kicsit izgultunk. Kellékre szinte alig volt szükség, Katalin csak egy szélcsengőt és füstölőket hozott. Az indiai füstölők illatára allergiás leginkább a sátán – ezt állítólag a gyakorlat igazolta. Az ördög Jézus nevére tűnik el: ezért Katalin imádkozni kezdett, az ő nevében kérte, „tűnj, takarodj e világ istene az otthonomból!". Közben kétszer „megkolompolt" – ez volt az a művelet, amikor hozzáért a szélcsengőkhöz.

Katalin szerint érezni lehetett, ahogy a lakás felszabadult. De biztosak sosem lehetünk benne, hogy a gonosz nem jön vissza, ezért időről időre meg kell ismételni a műveletet. Ha új lakásba költözünk, nem árt, ha előbb az ördögűző elűzi a gonoszt. Búcsúzóul Katalin „ránk imádkozott": ez a bónusz volt az ördögűzés mellé.

Celebek a listán

A szegedi asszony 15 éve foglalkozik ördögűzéssel és gyógyítással. Ő maga rokkantnyugdíjas volt és súlyos beteg, ma makkegészséges. Név nélkül, de olyan körülírással sorolta a szegedi celebeket, akiken segített, hogy hellyel-közzel rájuk ismertem. Ők azért fordultak hozzá, mert utolsó szalmaszálként benne reménykedtek. Azt mondja, a válság miatt mostanában nagyon sok a dolga. Többen jutottak azonnal jó álláshoz, miután otthonukból a sátán távozott.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!