Szeged és környéke

2009.07.14. 20:23

Csak a budapesti tűzijáték népszerűbb a szabadtérinél

Szeged - A szabadtéri fesztiválok, rendezvények közül legtöbben az augusztus 20-ai budapesti tűzijátékra kíváncsiak – a Szonda Ipsos felmérése szerint. Második a Szegedi Szabadéri Játékok.

Gonda Zsuzsanna

Az ország második legnépszerűbb szabadtéri rendezvénye a Szegedi Szabadtéri Játékok. A Dóm téri fesztivált csak a budapesti, augusztus 20-ai tűzijáték előzi meg. Ez derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyben a fesztiválokkal, szabadtéri rendezvényekkel kapcsolatos szokásokra-szándékokra kérdeztek rá. Konkrétan arra: tervezi-e a részvételt ebben az évben az augusztus 20-ai tűzijátékon, a szegedi szabadtérin, a Völgykavalkádon, a Balaton Soundon, a Szigeten, a Volt Fesztiválon, az ingyenes Kapcsolat koncerten vagy a T-Home Gyerekszigeten.
A legtöbb rendezvény ezek közül budapesti. A Balaton Sound helyszíne Zamárdi, a Volté Sopron, a Völgykavalkádot (korábban Művészetek Völgye) több helyszínen – Kapolcs, Monostorapáti, Nagyvázsony, Öcs, Taliándörögd és Vigántpetend – rendezik.

Legmeglepőbb tanulsága a felmérésnek, hogy a válaszolók 70 százaléka a felsorolt programok közül egyikre sem tervezte, hogy elmegy.

Gyülekezik a publikum a Dóm térre. Fotó: Segesvári Csaba

Gyülekezik a publikum a Dóm térre.
Fotó: Segesvári Csaba

A tűzijátékot minden nyolcadik megkérdezett szeretné látni, ez a válaszolók 13,9 százaléka. A szegedi szabadtéri 5,4 százalékot vonz, a Völgykavalkád 5,2-t. Utóbbinak is komoly a szegedi kötődése, hiszen Tisza-partiak is szervezik, ők pedig zömmel a „napfény városából" való, illetve Csongrád megyei fellépőket hívtak.

A következő a sorban az ingyenes Kapcsolat koncert a Simply Reddel – 4,3 százalékot kapott. A legkisebbeket megszólító T-Home Gyerekszigetre a kutatásba bevontak 3,7 százaléka tervezte, hogy elmegy.

A könnyűzenei fesztiválok közül Magyarországon a Balaton Sound bizonyult a legnépszerűbbnek (3,6 százalék), a Sziget (2,8 százalék ) és a Volt Fesztivál (1,3 százalék) előtt.

Bátyai Edina, a szegedi szabadtéri játékok igazgatója azt mondta: 5 éve 92–95 százalékos az előadások nézettsége. Ezt pedig már nem nagyon lehet fokozni. A népszerűség oka lehet – többek között –, hogy a szabadtéri jól tervezhető a nézők számára, a program ugyanis már egy évvel előre ismert.

– Büszkeséggel tölt el, de nem lep meg a népszerűség: az ország legrangosabb, legnagyobb színházi fesztiválja a Dóm téri – fogalmazott az igazgató. Tavaly egyébként a nézők 67 százaléka nem Szegedről érkezett.

A Dél-Alföld népszerűbb Horvátországnál

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a magyar lakosság legnépszerűbb úti célja 2009-ben májustól szeptemberig a Balaton, ahová a megkérdezettek 25,3 százaléka utazik. A második: Budapest és a Közép-Duna vidék, a harmadik: az Észak-Alföld. A Dél-Alföld a negyedik, mert az utazók 7 százaléka választja. Utánunk következik a Nyugat- majd a Közép-Dunántúl, aztán Horvátország és a Dél-Dunántúl. A felmérés szerint a belföldi utazások átlagos időtartama 4,2 éjszaka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!